Biće bolji nego ruski i američki? Evropljani projektuju avion nove generacije

Izvor: B92, 17.Jun.2019, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biće bolji nego ruski i američki? Evropljani projektuju avion nove generacije

Pariz -- Španija se pridružila francusko-nemačkom projektu izgradnje aviona lovca nove generacije.

Ovo je inicijativa koja se smatra ključnom za osiguranje da Evropa može da se brani, a da ne zavisi od saveznika u sve neizvesnijem svetu.

Dasault aviejšen i Erbas će izgraditi ratni avion koji će biti operativan od 2040. godine, s ciljem da se Dasaultov Rafale i nemački Jurofajter zamene vremenom, preneo je Rojters.

Ministri odbrane Francuske, Nemačke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Španije potpisali su sporazum o pokretanju trilateralnog okvira saradnje na 53. međunarodnom sajmu avijacije u Parizu.

Ministri su sedeli ispred modela aviona, a francuski predsednik Emanuel Makron aplaudirao je iza njih.

Francuski Safran i nemački MTU Aero endžins će zajedno razviti nove motore aviona.

Francuska i nemačka vlada očekuju da ulože početnih četiri milijarde evra do 2025, od kojih će Francuska, vođa projekta, dati 2,5 milijardi evra, prema francuskom ministarstvu odbrane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.