BiH i Srbija spremaju kontramere ako Priština do 1. jula ne ukine takse

Izvor: B92, 27.Maj.2019, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH i Srbija spremaju kontramere ako Priština do 1. jula ne ukine takse

Beograd -- Srbija i BiH će, ukoliko Priština ne ukine takse za robu iz te dve zemlje do 1. jula, razmotriti uvođenje kontramera, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Tada se u Parizu održava samit lidera Zapadnog Balkana.

Ministar Rasim Ljajić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović složili su se tokom susreta u Sarajevu da bi dve države trebalo da zajednički nastupaju i sprovode koordinisane aktivnosti, čiji bi cilj bio povećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pritiska za ukidanje taksa.

Dvojica ministara su se založila i za veći stepen ekonomske integracije na Balkanu, koji podrazumeva stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora bez barijera i komplikovanih procedura, koje otežavaju slobodan protok roba, ljudi, usluga i kapitala.

Uslov za to je bezuslovno ukidanje taksi od strane Prištine, istaknuto je u saopštenju.

Ukoliko se to ne dogodi, kako je ocenjeno, EU će dodatno narušiti vlastiti kredibilitet, a zemlje ovog prostora propustiti još jednu šansu za privredni oporavak i normalizaciju političkih prilika.

Ljajić je podsetio da je od 21. novembra, kada su takse uvedene, do 21. maja, Srbija na Кosovo i Metohiju isporučila za 189,5 miliona evra manje robe u odnosu na isti period prošle godine, što predstavlja pad od 80 odsto.

To praktično znači, kako je kazao Ljajić, da je šteta nešto veća od milion evra dnevno.

Šarović je rekao da je za poslednjih šest meseci BiH isporučila 27 miliona evra robe manje na Кosovo nego u istom periodu prošle godine, što je pad od 97 odsto.

Kako je naveo, u prva četiri meseca ove godine plasirano robe u vrednosti od svega 500.000 evra.

Dvojica ministara su zaključila i da građani na Кosovu takođe trpe štetu zbog uvedenih taksi, jer su cene na malo povećane 5,3 odsto, spoljnotrgovinski deficit 5,4 odsto, a uvoz robe 6,4 odsto.

Na sastanku je konstatovano i da su zbog taksa gotovo zaustavljene sve regionalne inicijative, čime je prouzrokovana politička šteta za normalizaciju odnosa u regionu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.