Beogradski aerodrom dobija novi kontrolni toranj

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Avg.2018, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradski aerodrom dobija novi kontrolni toranj

Ubuduće bolji uslovi za rad

Do kraja godine počinje izgradnja novog kontrolnog tornja na Aerodromu "Nikola Tesla", a plan je da bude završen sredinom 2020. godine, kažu u SMATSA koja je ove godine krenula u sveobuhvatnu modernizaciju opreme i softvera.

Pročitajte i:

Postojeći toranj na beogradskom aerodromu izgrađen je pre više od pola veka kad je godišnje saobraćalo 300 aviona, koliko se danas zabeleži za samo jedan sat.

Direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << SMATSA Predrag Jovanović ističe da će novi toranj, visok 75 metara, obezbediti mnogo bolje uslove za rad kontrolorima letenja i tehnici.

Biće to, kaže Jovanović, savršenstvo u arhitektonskom i funkcionalnom smislu, a budući da će biti "pametna" zgrada doneće i znatnu uštedu energije.

- To će biti impozantan objekat i mislim da će postati novo obeležje ne samo Aerdoroma ''Nikola Tesla'' nego i Beograda uopšte - kaže Jovanović.

Dodaje da se, pored toga, grade i alternativni centar kontrole letenja i kontrolni toranj u Nišu.

SMATSA je ove godine krenula u vrlo zahtevnu sveobuhvatnu modernizaciju u koju će biti uloženo 126 miliona evra, te će u naredne četiri godine biti obnovljeni praktično svi bitni sistemi, kako oprema, tako i softver.

- U tu svrhu potpisana su dva kredita sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i sa Evropskom investicionom bankom, pod izuzetno povoljnim uslovima. Kredit Evropske investicione banke se smatra za najbolji ikada koji je u Srbiji dobijen. Radi se ukupno o 126 miliona ulaganja u narednih nekoliko godina - precizirao je Jovanović.

U potpunosti će, kaže, biti zamenjena gotovo sva zemaljska radio-navigaciona sredstva, kako u Srbiji, tako i u Crnoj Gori.

Poboljšaće se, dodaje, radarsko pokrivanje u jugoistočnom delu Srbije i u jugozapadnom delu prostora u nadležnosti SMATSA, a to je prostor Crne Gore, izgradnjom dve nove radarske stanice i treće u zoni beogradskog aerodroma.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.