Beogradska berza: Energoprojekt Entel i Montinvest dobitnici dana

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Feb.2016, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradska berza: Energoprojekt Entel i Montinvest dobitnici dana

BEOGRAD - Kraj trgovačke nedelje doneo je Beogradskoj berzi rast indeksa, ali i veoma slab promet. BELEX15 porastao 0,5 odsto, na 589,66 pooena dok je BELEXline podignut 0,6 odsto, na 1.292,56 poena.

Ukupno je ostvareno 1,08 miliona evra prometa, mno najveći deo na tržištu obveznica.

Na Open Marketu najviše je prometa ostvareno akcijama AIK banke (BSE:AIKB) i to 4,17 milioona dinara, a cena je i dalje na 1.803 dinara. Na Prime linstingu najviše je trgovine imala >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Naftna industrija Srbije (BSE:NIIS) i oto 1,9 milioona dinara, a cena je poorasla 0,9 odsto, na 539 dinara. Aerodrom Nikola Tesla (BSE:AERO) podigao je cenu 1,5 odsto, na 942 dinara.

Najveći su dobitnici bila dva izdanja iz građevinskog sektora. Energoprojekt Entel (BSE:EPEN) je skočio 6,4 odsto, na 9.467 dinara, uz 1,05 milioona dinara prometa. Montinvest (BSE:MOIN) je uzleteo 5,9 odsto, na 18.000 dinara uz 880 hiljada dinara prometa.

Ove su dve akcije rasle na krilima nedavno objavljenih informacija.

Najveći pojedinačni akcionar Montinvesta, austrijski Monting Invest Gmbh, uspešno je okončao ponudu za preuzimanje s obzirom da je ovim putem kupio dodatnih 9.569 akcija ove kompanije (41,3% od ukupnog broja). Ponuda je sprovedena u periodu od 1. do 22. februara po ceni od 16.000 RSD po akciji. Nakon okončanja ponude, Monting je stigao do 90,8% akcija, čime je osvojio i pravo prinudnog otkupa akcija s obzirom da je preskočen prag od 90%.

Energoprojekt Entel je krajem prethodne i početkom ove godine, zaključilo nove značajne konsultantske ugovore u Kataru, UAE i Omanu. Ukupna vrednost ugovorenih poslova iznosi 35 mil USD. U Kataru je, sa investitorom KAHRAMAA, zaključen ugovor o pružanju konsultantskih usluga za proširenje elektroenergetskog sistema Katara – Faza 12. U Abu Dabiu je, sa investitorom "Abu Dhabi Company for Onshore Petroleum Operations LTD" (ADCO) i drugima, zaključen ugovor o izradi analize strukturnog integriteta i detaljnog projekta izmene cevnih mostova u petrohemijskim objektima.

U Dubaiju je, sa investitorom "DP World", zaključen ugovor o konsultantskim uslugama za izgradnju trafo stanica naponskog nivoa 132/11 kV. U Omanu je, sa investitorom "Public Authority for Electricity & Water" (PAEW) i drugi, zaključen ugovor o konsultantskim uslugama na projektima snabdevanja vodom.

Rok za realizaciju projekata je 36 meseci.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.