Beogradska berza: Aerodrom Nikola Tesla ubedljivo najtrgovaniji

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Okt.2018, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradska berza: Aerodrom Nikola Tesla ubedljivo najtrgovaniji

BEOGRAD – Živa investiciona aktivnost obeležila je prvi trgovački dan u nedelji na domaćem tržištu akcija, pri čemu je najveće interesovanje vladalo za akcijama Aerodroma „Nikola Tesla", a BELEX indeksi su zabeležili mešovite rezultate.

Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je sjajnih 742,5 miliona dinara (oko 6,3 miliona evra), za šta su zaslužne državne obveznice.

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, skočio je za 0,8 odsto 738,45 poena, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je BELEXlajn zaključen u neznatnom minusu na 1.538,50 poena.

Ubedljivo najtrgovanija akcija je bio Aerodrom „Nikola Tesla", koji je ostvario promet od 28,8 miliona dinara po prosečnoj ceni od 1.660 dinara, za 0,9 procenata nižoj nego na prethodnom trgovanju.

Solidno trgovanje, u iznosu od 6,0 miliona dinara, zabeležila je i Naftna industrija Srbije po nepromenjenoj ceni u iznosu od 685 dinara.

Obične akcije Komercijalne banke bile su jedini dobitnik dana s rastom cene od 7,0 procenata na 2.098 dinara, uz realizaciju od 3,3 miliona dinara, dok su preferencijalne akcije ove najveće domaće banke istrgovane za 0,1 milion dinara po nepromenjenoj ceni od 700 dinara.

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je danas međunarodni poziv za dostavljanje Izjava o zainteresovanosti za izbor finansijskog savetnika za prodaju udela Republike Srbije u Komercijalnoj banci a.d. Beograd. Rok za dostavljanje Izjave o zainteresovanosti je 12. novembar.

Priortitetne akcije duvanske industrije „Filip Moris" oslabile su danas za 0,6 odsto na 3.415 dinara, a isprometovane su za 0,7 miliona dinara.

Gubitnike dana su predvodili Valjaonica bakra iz Sevojna s padom cene od 6,5 procenata na 1.000 dinara, uz zanemarlji promet, i Energoprojet holding koji je trgovanje zaključio u minusu od 6,0 odsto na nivou od 700 dinara, uz slabo trgovanje.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija učestvovali sa 90,42 odsto, pri čemu u kupovini sa 93,83 procenta, a u prodaji sa 87 posto.

Dinarska državna obveznica serije RSO16134, koja dospeva u februaru 2019. godine, zabeležila je promet u iznosu od 703 miliona dinara.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.