Banke ponovo pokušavaju da oštete dužnike u švajcarcima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2019, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banke ponovo pokušavaju da oštete dužnike u švajcarcima

Iako je u prvi mah delovalo da je leks specijalis rešio sve muke zaduženih u švajcarskim francima izgleda da banke pokušavaju i u ovoj situaciji da prođu što bezbolnije i ostvare maksimalnu zaradu, pišu danas "Večernje novosti".

List navodi da neke od njih umesto zakonske, nude maksimalne stope, čime ukupnu kamatu podižu i 20 odsto.

Prema saznanjima "Novosti", banke uvode sporne odredbe ugovora suprotne leks specijalisu, traže da dužnici potpišu ugovor o >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << konverziji odmah po dolasku u banku na prvom sastanku po dobijanju ponude, neke su od najvažnijih primedbi zaduženih u "švajcarcima" na ponude koje im banke proteklih dana šalju.

Poseban zakon predviđa otpis 38 odsto glavnice i konverziju duga u evro, a na snagu je stupio 7. maja.

Zakonom je predviđeno da se konverzija radi po kamatama koje su u ponudi za stambene kredite u evrima bile 31. marta.

Kako je propisano, kamate ne smeju da budu više od 3,4 odsto plus šestomesečni ili tromesečni euribor za varijabilne, odsnosno četiri odsto za fiksne stope. To znači da samo banke koje 31. marta nisu u ponudi imale stambene kredite u evrima mogu da primenjuju maksimalno propisanu kamatnu stopu, objašnjavaju "Novosti".

List navodi da su pojedine banke to zloupotrebile i klijentima nude maksimalnu stopu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Novosti: Banke ponovo pokušavaju da oštete dužnike

Izvor: Vesti-online.com, 25.Maj.2019

Iako je u prvi mah delovalo da je leks specijalis rešio sve muke zaduženih u švajcarskim francimam izgleda da banke pokušavaju i u ovoj situaciji da prođu što bezbolnije i ostvare maksimalnu zaradu, pišu danas "Večernje novosti"...List navodi da neke od njih umesto zakonske, nude maksimalne stope,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.