Banka testira digitalnu valutu: Umesto keša i kartice plaćanje kroz blokčejn

Izvor: B92, 26.Feb.2020, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banka testira digitalnu valutu: Umesto keša i kartice plaćanje kroz blokčejn

Švedska je započela testiranje e-krune, čime se znatno približila pravilnom izdanju digitalne valute centralne banke (CBDC).

Pilot program će biti u funkciji godinu dana, do februara 2021. godine.

Ako i kada se e-kruna formalno pokrene za upotrebu, ideja je da bi ta valuta koju pokreće blokčejn (blockchain) pokretala konvencionalna plaćanja i bankarske aktivnosti širom zemlje. Umesto plaćanja kreditnom karticom ili potrošnje fijatske valute, svakodnevna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << transakcija mogla bi se prebaciti na blokčejn, piše Bankar.

Švedska je druga zemlja (posle Bahama) koja je otkrila ono što bi izgledalo kao prava delujuća nacionalna kripto valuta.

Osnivanje CBDC-a u Švedskoj čini se da odgovara postojećem švedskom senzibilitetu – zemlja je već jedno od bezgotovinskih društava na svijetu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.