Bandić će podržati proračun u zamjenu za GUP

Izvor: SEEbiz.eu, 23.Okt.2019, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bandić će podržati proračun u zamjenu za GUP

ZAGREB - Vladajuća koalicija malo se zaljuljala zbog najava HNS-a i Milana Bandića da će skratiti podršku Vlade u slučaju izostanka povećanja plaća prosvjetarima, ali nakon sinoćnjeg koalicijskog sastanka dojam je svih naših sugovornika koji su bili u Banskim dvorima da je ta kriza prevladana. 

Bio je to dugačak sastanak, trajao je više od tri sata, ali ne zbog disonatnih tonova i neslaganja nego uslijed brojnih tema koje su bile na dnevnom redu.

Raspravljalo >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << se o državnim praznicima, aktualnom štrajku, ćirilici u Vukovaru i poreznoj reformi, ali ponajviše o državnom proračunu za iduću godinu, posljednjem pravom testu za Plenkovićevu Vladu prije redovnih izbora za Sabor.

Zaključak je koalicijskih dužnosnika s kojima je Novi list razgovarao da više nema opasnosti da bi proračun mogao pasti, jer svi partneri podržavaju premijerovo najavu o povećanju plaća za sve državne i javne službenikeu visini ukupno 6,12 posto. Predsjednik Vlade je, doznajemo, rekao da za više od toga nema novca, a nitko od prisutnih nije tvrdio suprotno.

No, stvari između Bandića i Vlade ipak još nisu potpuno posložene. Gradonačelnik Zagreba, naime, očekuje da do kraja godine zastupnici HDZ-a u Gradskoj skupštini podrže kontroverzne izmjene GUP-a. Kako se može neslužbeno doznati u zagrebačkim političkim kuloarima, čini se da HDZ želi da Bandić i njegovi saborski zastupnici prvo daju glas za državni proračun, a da se potom krene u izmjene GUP-a.

U prilog tim informacijama idu i neodređeni odgovori HDZ-ovih gradskih zastupnika na jučerašnjoj konferenciji za novinare, na pitanja o tome kako će se postaviti kada na dnevni red Gradske skupštine dođe glasovanje o izmjenama GUP-a. Tako je Plenkoviću bliski Mislav Herman izbjegao odgovor, rekavši da GUP nije na dnevnom redu današnje skupštinske sjednice dok je njegov stranački kolega Ivan Kujundžić izjavio da su i Klub zastupnika i HDZ kao stranka »predani završetku ove priče«, te da u tom smislu »intenzivno komuniciraju sa strukom«. Zanimljivo je i da su HDZ-ovi vijećnici u vijećima gradskih četvrti prilikom izjašnjavanje o izmjenama GUP-a bili suzdržani. Mišljenja vijeća gradskih četvrti samo su savjetodavnog karaktera i ni na koji način ne obvezuju Gradsku skupštinu, ali je njihov pribavljanje nužan dio zakonom propisane procedure, kako bi Ministarstvo graditeljstva dalo zeleno svjetlo.

Na čelu tog Ministarstva je HNS-ov Predrag Štromar koji je već jednom, iz proceduralnih razloga, spriječio izglasavanje izmjena GUP-a. Iz Ministarstva se neslužbeno može doznati da će se ono u donošenju nove odluke striktno držati zakona. U njihovom je djelokrugu samo provjera je li sve obavljeno po zakonom propisanom postupku bez ulaženja u meritum. A ovo je najvažnije pitanje oko kojeg ratuju Bandić i HNS, iako ne treba zanemariti ni svađu oko tableta koje gura HNS-ova ministrica Blaženka Divjak i papirnatih udžbenika kojima je skloniji Bandić.

On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje u kakvim je odnosima s premijerom, rekao da »s muškarcima nema dobre odnose«.

- Mogu imati dobre odnose s damama, a s premijerom imam partnerske odnose, rekao je Bandić koji nije želio komentirati kada će izmjene GUP-a doći pred Gradsku skupštinu.

Bandić je u ponedjeljak zatražio hitan »konstruktivan i partnerski sastanak« s premijerom Plenkovićem, kako bi mu izrazio nezadovoljstvo zbog porezne reforme koju je proglasio »guljenjem kože« jedinicama lokalne samouprave. Pritom je optužio Vladu da gura rješenje koje odgovara samo državnom proračunu, a pogubno je za lokalnu samoupravu, poduzetnike i obrtnike. Bandć traži kompenzacijske mjere kojima bi se zbog promjena u poreznom sustavu nadoknadio novac što ga gubi Zagreb.

Podrška HDZ-a nužna je Bandiću za prolaz GUP-a jer je oporba ujedinjena u protivljenju tom prijedlogu. Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras jučer je još jednom rekao da će njegova stranka »na svaki mogući način spriječiti devastaciju grada i bogaćenje pojedinaca koji žele na netransparentnoj koaliciji HDZ-a i Bandića zaraditi desetke milijuna.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.