Bajatović o zabrani SAD i EU: Život priča drugo, nema bez Rusa rešenja

Izvor: B92, 14.Dec.2018, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajatović o zabrani SAD i EU: Život priča drugo, nema bez Rusa rešenja

Beograd -- Srbija će se i u 2019. i u 2020. bez ikakvih problema snabdevati odgovarajućim količinama ruskog gasa po konkurentnim cenama.

Prma rečima generalnog direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića, Srbija i zemlje regiona imaju ugovore sa ruskim Gaspromom do 2020, odnosno 2022. godine.

“Ključni momenat o kome ćemo govoriti je 2020. godina kada se prekida isporuka gasa preko Ukrajine. Svi imaju odgovarajuća tehnička i druga rešenja da niko ne ostane bez >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gasa”, rekao je Bajatović.

Prema Bajatovićevim rečima, gradnja "Turskog toka" i "Severnog toka 2" je u energetskom interesu.

Upitan o rezoluciji Evropskog parlamenta protiv gradnje "Severnog toka 2" i da li zbog nekih odluka može biti ugrožena gradnja nacionalnih gasovoda na Balkanu, uključujući i gasovod kroz Srbiju, prvi čovek "Srbijagasa" kaže da je ta odluka Brisela administrativna, a da život “priča nešto drugo”.

"Finska je potvrdila da neće povući nikakve dozvole za gradnju "Severnog toka 2". Doći će do značajnog smanjenja prozvodnje gasa u Evropi, morate ga supstituisati. Ne možete ga zameniti takozvanim alternativnim izvorima energije. Niko neće izbaciti ruske isporuke gasa. Severni tok će se verovatno graditi”, naveo je Bajatović.

Kada je reč o "Turskom toku", on je rekao da se taj projekat radi isključivo po evropskim pravilima.

“Mi u Srbiji radimo po srpskom Zakonu o energetici koji je u svemu implementirao Treći energetski paket”, kaže Bajatović.

Francuska, Nemačka, Austrija, Mađarska i Bugarska žele "Turski tok" i količine gasa iz "Severnog toka 2", za razliku od administrativnih odluka nekih centara moći i onoga što zagovara briselska administracija, najvećim delom pod pritiskom Vašingtona.

Bajatović je naglasio je da bez Rusije nije moguće rešiti energetsku jednačinu po pitanju gasa u Evropi. On očekuje velike promene, kad je gas u pitanju. Prema njegovim rečima, verovatno se više neće raditi tako veliki gasni infrastrukturni projekti cevnog tipa kada se završi gradnja "Turskog toka" i "Severnog toka 2", kao i ostalih gasovodi koji se grade u okviru kinesko-ruskog aranžmana. “Zbog geopolitičkih stvari se verovatno više neće raditi tako krupni infrastrukturni projekti, jer se smatra da oni imaju ogorman geopolitički uticaj pa će rasti dostava gasa brodovima”, zaključio je Bajatović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.