BROJAČI, METEO STANICE, KAMERE - svi detalji PRVOG DIGITALNOG KORIDORA u Srbiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Dec.2019, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BROJAČI, METEO STANICE, KAMERE - svi detalji PRVOG DIGITALNOG KORIDORA u Srbiji

Vozači na Moravskom koridoru ili prvom digitalnom auto-putu, čija je izgradnja svečano počela, biće među najinformisanijim u Srbiji pošto će u svakom trenutku imati priliku da saznaju šta se događa na ovoj saobraćajnici.

Putem led ekrana duž auto-puta ili digitalnih radio uređaja u kolima oni će tačno znati, između ostalog, da li ima vremenskih neprilika, zastoja, pešaka, bačenih predmeta, sudara vozila na auto-putu.

Moravski koridor povezaće za četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << godine Čačak i Pojate odnosno Koridor 10 i 11 u dužini od 112,3 kilometara, ali i sve telekomunikacione uređaje duž auto-puta i na taj način opskrbiti vozače svim informacijama značajnim za bezbednost na putu. Sve potrebne informacije vozači će dobijati iz upravljačkog centra za kontrolu saobraćaju, a duž celog auto-puta imaće na raspolaganju i besplatni internet.

- Za potrebe optičkog povezivanja planiranih naplatnih rampi, sadržaja na odmorištima i parkiralištima, promenjive saobraćajne signalizacije, baznih stanica mobilne telefonije u okviru samog auto-puta, na primer, na odmorištima, parkiralištima, naplatnim rampama ili u blizini saobraćajnih petlji, planirana je telekomunikaciona kablovska kanalizacija duž auto-puta to jest planiran je takozvani "digitalni koridor" - ističu u JP "Koridori Srbije".

Kako kažu, cilj digitalnog koridora je omogućavanje brze i pouzdane razmene informacija kako bi se bezbedno odvijao saobraćaj i komforno koristio auto-put.

- Svi digitalni uređaji na ovom auto-putu biće međusobno povezani: portali, VMS znakovi, meteorološke stanice, kamere za nadzor auto-puta, brojači saobraćaja, naplatne rampe i drugo - podvlače u ovom preduzeću.

VMS znakovi predstavljaju promenljivu saobraćajnu signalizaciju na led uređaju putem kojeg upozoravaju vozače na radove na putu, obavezan smer, ukrštanje sa prvenstvom prolaza i slično u zavisnosti od situacije na putu.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 15, 2019 at 3:32am PST

Moravski koridor, od Preljine do Pojata, koji bi trebalo da bude izgrađen do 2022. godine, povezaće koridore 10 i 11, kao i pola miliona ljudi koji žive u centralnoj Srbiji između ova dva grada, a biće i prvi "digitalni" auto-put u Srbiji.

Prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je u nedelju prisustvovao obeležavanju početka radova na izgradnji prvog "digitalnog auto-puta", Moravski koridor će biti gotov do 2022. godine, a vrednost radova se procenjuje na 755 miliona evra. Na tu cifru, kaže, treba dodati još 20 odsto, koliko se, kaže, može očekivati da koštaju dodatni radovi.

Osim što spaja dva važna evropska koridora - 10 i 11, koji prolaze kroz našu zemlju, Moravski koridor, ili kako ga zovu "srpski", povezaće zemlju iznutra - sve veće gradove centralne Srbije između Pojata i Čačka - Kruševac, Kraljevo, Trstenik, Vrnjačku Banju, što je oko pola milliona ljudi.

Moravski koridor biće dugačak 112 kilometara, a prema najavama Ministarstva za saobraćaj, građani ovog dela Srbije bi pored puta trebalo da dobiju i nova industrijska postrojenja.

BONUS VIDEO: Najstrože čuvana tajna SFRJ: U slučaju nuklearnog napada na Jugoslaviju, TITO BI SE KRIO U "ISTANBULU"! (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.