BIZNIS KOJI OBEZBEĐUJE CELU PORODICU: Nenad se iz inostranstva vratio u dedovinu da uzgaja bobičasto voće

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2021, 09:19

BIZNIS KOJI OBEZBEĐUJE CELU PORODICU: Nenad se iz inostranstva vratio u dedovinu da uzgaja bobičasto voće

Prinos raste iz godine u godinu, a u zasadu od 70 ari posla ima za celu porodicu, ovih dana najviše na košenju i pođubravanju.

U rudničko-takovskom kraju sve je više proizvođača bobičastog voća pod kojim je trenutno više od 20 hektara. Porodica Tulović u Grabovici kod Gornjeg Milanovca gaji aroniju, koju prodaje u svežem stanju, zamrznutu ili ceđenu. Matični sok izvozi u Mađarsku.

Zemlju nasleđenu od dede, Nenad Tulović počeo je da obrađuje po povratku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << iz inostranstva. Odlučio se za aroniju.

Biljke tretiraju prirodnim preparatima napravljenih od koprive, gaveza i maslačka, piše RTS.

- To se posle razgrađuje i svaki dan se meša. Posle 21 dana završi oksidaciju i posle može da se tretira biljka. Služi za prihranu biljke kao organski preparat - kaže Nenad Tulović iz Gornjeg Milanovca.

Da bi obezbedili kvalitetan rod napravili su i sistem za navodnjavanje. Iako kažu da ni malo nije jednostavna, uz puno rada i ulaganja, Tulovićima se proizvodnja aronije isplati. Osim u svežem i zamrznutom stanju prave i matični sok koji izvoze u Mađarsku.

- Malo je komplikovanije nego za ostale zemlje pošto za Mađarsku traže dosta papirologije. Tu sam radio i organoleptiku za aroniju, ona podržava sve standard organske aronije ali nemam taj sertifikat. To mi je u planu u budućnosti, nadam se sledeće godine da ću da podnesem zahtev, kaže Nenad.

U odnosu na prošlu godinu na plantaži u Grabovici aronija je cvetala mesec kasnije, pa će kasniti i berba. Ipak, nadaju se da će polovinom septembra ponovo ubrati oko osam tona voća. A onda će probati i plasman sušene aronije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.