BG: Baletski rok spektakl Radio i Julija 19. aprila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Mar.2016, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BG: Baletski rok spektakl "Radio i Julija" 19. aprila

Baletska predstava "Radio&Julija", inspirisana Šekspirovim najpoznatijim delom, uz muziku popularnog britanskog benda "Radiohead" i u koreografiji priznatog Edvarda Kluga, biće izvedena 19. aprila u Sava Centru u Beogradu, najavili su organizatori.

Posle 10 godina i brojnih izvođenja, uvek ispraćenih ovacijama, na najprestižnijim svetskim scenama poput Državnog kremaljskog dvorca u Moskvi, Kijevske opere, te nacionalnih pozorišta Amerike, Australije, Singapura, Kanade, Koreje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Rumunije, ovaj baletski rok spektakl će biti predstavljen i publici u Beogradu.

Poznati rumunski koreograf, koji živi i radi u Sloveniji, uspeo je da spoji naizgled nespojivo i da stvori modernu verziju poznate priče u kojoj Julija, koju tumači Olga Timoshiva, ne umire.

"Mogli biste ovo nazvati uvrnutom verzijom. Moja namera nije bila da ponovo ispričam ispričanu priču, nego da priuštim publici iskustvo iz druge perspektive", objasnio je Klug.

Iako "Radio&Julija" ne prati doslovno originalnu priču, jednosatni balet predstavlja retrospektivu neispunjene ljubavi i sadrži sve bitne elemente poznatog Šekspirovog dela. U ulozi Romea naći će se jedan od najpoznatijih baletana svetske baletske scene, Denis Matvienko, prvak Marijinskog teatra iz Sankt Petersburga.

Umeće Matvienka najbolje je opisala legendarna Natalija Makarova: "On je Barišnikov, Nurejev i Godunov u jednoj osobi. Balet nije video takav fenomen već duže vreme".

"Radiohead" se nije slučajno našao u celoj priči i delom u samom nazivu.

Tragična atmosfera i senzibilitet pesama Klugovog omiljenog benda često su ga asocirali na priču o Romeu i Juliji, pa je razvio savremenu koreografiju uz muzičku podlogu 11 pesama "Radioheada", uglavnom sa albuma "Kid A" i "Hail to the Thief".

U drugom činu, posle priče o Romeu i Juliji, biće izvedeno još jedno vrhunsko Klugovo delo - "Quatro".

Baletski performans, koji predstavlja život metropole sa svim njenim ritmovima, konfliktima i nepredvidljivostima, ušao je u istoriju kada je nominovan u čak četiri kategorije za najprestižniju nagradu ruskog pozorišta "Zlatna maska".

Muzičku podlogu za ovaj deo predstave napisao je nagrađivani slovenački kompozitor i multiinstrumentalista, Milko Lazar, a posebnost dela je u tome što se muzika izvodi uživo na sceni, a klavir i violončelo su deo scenografije.

Ulaznice za ovaj baletski rok spektakl se mogu kupiti na blagajnama Sava Centra, kao i na svim prodajnim mestima Eventima po cenama od 1.500 do 2.400 dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.