BANKA VRAĆA CELI KREDIT U ŠVAJCARCIMA: Vrhovni sud doneo ISTORIJSKU ODLUKU!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2019, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BANKA VRAĆA CELI KREDIT U ŠVAJCARCIMA: Vrhovni sud doneo ISTORIJSKU ODLUKU!

Klijentkinja Zagrebačke banke iz Novalje je dokazala sudu da je celi ugovor koji je sklopila s bankom o kreditu u švajcarskim francima ništavan i da banka mora da joj vrati celi iznos kredita.

Radi se o gotovo 84.500 evra s kamatama.

Udruženje Franak je saopštilo da je doneta još jedna presuda kojom je utvrđeno da je ugovor u švajcarskim francima ništavan, ali da je to prva presuda kojom je nepravosnažno utvrđeno koliko tačno novca banka mora zbog toga da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << plati potrošaču.

Presudom iz Zadra utvrđeno je da Zagrebačka banka mora da vrati 630.000 kuna (84.500 evra), da plati zatezne kamate i još i 62.000 kuna (8.300 evra) sudskih troškova.

Indeks navodi da će banka na kraju platiti preko milion kuna, pri čemu je kredit bio sklopljen na 550.000 kuna (116.000 švajcarskih franaka).

U pitanju je, inače, konvertovan kredit, ali to sudu nije bilo od značaja.

- Važno je reći i to, da osim odluke o ništetnosti CHF ugovora, Vrhovni sud RH uskoro mora odlučiti i o spomenutim izvanugovornim obvezama vezanim za obeštećenje po kolektivnoj presudi u slučaju franak za konvertirane ugovore o kreditu. To znači, nakon što je utvrdio da konverzijom nije izgubljeno pravo potrošača na tužbe, VSRH sada mora utvrditi i matematički obračun obeštećenja - navodi se u saopštenju udruženja.

Ističu da je sudijama Vrhovnog suda potpuno jasno da konverzijom potrošači nisu obeštećeni, što se vidi i iz prakse nižih sudova.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.