B92 pasarelom od Kalemegdana do reke, kako teku radovi FOTO

Izvor: B92, 25.Avg.2018, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

B92 pasarelom od Kalemegdana do reke, kako teku radovi FOTO

B92 imao je ekskluzivnu priliku da prvi pređe novom Umetničkom pasarelom koja će povezati Kalemegdan sa priobaljem.

U završnoj fazi je postavljanje oplate za betonsku spiralu koja će oko skulpture poznatih svetskih umetnika Ričarda Deakona i Mrđana Bajića spustiti grad na reku.

Sama pasarela biće završena sredinom novembra nakon čega sledi uređenje okolnog terena.

Najveći problem trenutno pravi divlji objekat baraka koju vlasnik obližnjeg restorana, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako saznajemo, uporno odbija da ukloni sa javne površine.

Time je ugrožen požarni put bez koga neće biti bezbedno koristiti ovaj objekat. Pokušali smo da stupimo u kontakt s vlasnicima, ali s obzirom na radno vreme, bezuspešno.

Sama pasarela je metalno-betonska konstrukcija dužine oko 75 i širine 2.5 metra, sa dva dodatna kraka koja će se izdvajati sa glavnog pravca. Jedan će voditi ka garaži na krovu Beton hale, a drugi će se na tvrđavi izdvajati ka parku pored stepeništa.

Kako pasarela prelazi veliku visinsku razliku, silazak sa ove pasarele omogućiće dugačka vijugava rampa kod Beton hale. Spiralna rampa duža od čitave pasarele, ima dužinu od 82 metra i nosi je čak 11 stubova različitog raspona. U okviru ove masivne konstrukcije nalaziće se liftovska kula, koja će praktično predstavljati postolje za umetničku skulpturu. Postolje skulpture biće od kortena, dok je sama figura izrađena od aluminijuma.

Ova pešačka pasarela trebalo bi da omogući direktnu vezu Gornjeg grada sa obalom reke, dve komplementarne ali potpuno razdvojene urbane celine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.