Autor sporne kovanice od jednog evra povukao svoj prijedlog

Izvor: Capital.ba, 07.Feb.2022, 12:56

Autor sporne kovanice od jednog evra povukao svoj prijedlog

ZAGREB – Autor sporne kovanice od jednog evra Stjepan Pranjković napisao je u dopisu Hrvatskoj narodnoj banci /HNB/ da povlači svoj prijedlog i istakao da to čini zbog neugodne atmosfere i pritisaka. FOTO: Agencije Riječ je o kovanici na kojoj se nalazi kuna. Kako se ispostavilo, kuna je preuzeta s fotografije škotskog fotografa Jana Piča, i to bez dozvole, prenose hrvatski mediji. “Podstaknut neugodnom atmosferom, kao i pritiscima kojima sam izložen vezano uz moj dizajn naličja kovanice >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << od jednog evra s motivom kune, odlučio sam povući svoj prijedlog dizajna za ovaj motiv te se odričem bilo kakvih prava“, napisao je Pranjković Komisiji za novac HNB-a, prenosi Media servis. On navodi da nije imao namjeru da povrijedi ničije osjećaje te se zbog toga svima izvinjava, a posebno HNB, Vladi i hrvatskoj javnosti. Komisija za novac HNB-a danas će održati sjednicu na kojoj će se, između ostalog, odrediti o dopisu Stjepana Pranjkovića, o čemu će javnost biti izviještena. Pranjković je za svoj rad dobio 70.000 kuna. On je autor i dva drugoplasirana rada, za koje je dobio dva puta po 35.000 kuna. Ukupno, dakle, 140.000 kuna. Hrvatsko dizajnersko društvo traži odgovornost HNB-a. “Očekujemo preuzimanje odgovornosti HNB-a za neprofesionalno sprovođenje konkursa a za dizajn koji je rezultirao nevještim, nedizajnerskim i spornim rješenjima koja ne doprinose kvalitetnoj prezentaciji Hrvatske u Evropi“, napisali su. Pranjkoviću je za idejno rješenje pripala nagrada od 70.000 kuna /oko 10.000 evra/, ali se ubrzo na društvenim mrežama proširilo da je riječ o plagijatu. Iz Hrvatske narodne banke su naveli da će Komisija poslije završene provjere o svemu informisati javnost. Sve se dodatno zakomplikovalo kada se u medijima pojavila Pranjkovićeva prepiska na “Fejsbuku” u kojoj je zatražio pomoć oko obrade fotografija kune. I fotograf Lič uključio se u raspravu i poručio da je hrvatski dizajner uzeo njegovu fotografiju i pokupio nagradu. “Trebalo bi to povući i navesti ko je pravi autor”, rekao je on. Najuspješniji dizajni nacionalne strane za kovanice evra i centa predstavljeni su u petak, 4. februara, tokom sjednice Nacionalnog savjeta za evro. Kuna je, inače kao valuta uvedena u ustaškoj NDH, u julu 1941. godini i koristila se do sloma Pavelićevog režima 1945. godine. I lik srpskog genija Nikole Tesle takođe je stavljen na hrvatsku evrokovanicu.   Srna Чланак Autor sporne kovanice od jednog evra povukao svoj prijedlog се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dizajner sporne kovanice hrvatskog evra se izvinio - povlači predlog i odriče se svih prava

Izvor: RTS, 07.Feb.2022

Stjepan Pranjković, autor sporne hrvatske kovanice evra sa motivom kune, napisao je u dopisu Hrvatskoj narodnoj banci da, zbog neugodne atmosfere i pritisaka, povlači svoj predlog dizajna i odriče se bilo kakvih prava. Izvinio se hrvatskom narodu i Vladi i istakao da nije imao nameru da povredi...

Nastavak na RTS...

Plenković o skandalu s kunom na hrvatskoj kovanici evra

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Feb.2022

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas povodom skandala s plagiranim motivom kune na hrvatskoj kovanici evra da je riječ o nepotrebnoj "neugodnosti" i da je pobjednike na konkursu pitao da li je iko od njih u HDZ-u jer se plašio da bi se nešto moglo dogoditi.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.