Auto-gigant šokirao najavom - otpušta 15.000 radnika, zatvara fabrike

Izvor: B92, 26.Nov.2018, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Auto-gigant šokirao najavom - otpušta 15.000 radnika, zatvara fabrike

Proizvođač automobila Dženeral motors otpustiće 14.700 fabričkih radnika i nižih službenika u Severnoj Americi, dok će možda zatvoriti sedam fabrika.

Sve to je plan kompanije u okviru restrukturiranja za smanjenje troškova i fokusiranja na autonomna i električna vozila.

Smanjenje obuhvata 8.100 službenika, od kojih će neki dobiti otpremninu, dok će drugi otići bez naknade, preneo je danas Asošiejtid pres.

Većina fabrika zahvaćenih tim merama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proizvode automobile koji neće biti prodavani u SAD posle sledeće godine. One bi mogle biti zatvorene ili proizvoditi drugačija vozila. Oko 6.000 fabričkih radnika bi mogli da izgube posao u SAD i Kanadi, mada bi neki mogli biti prebačeni u fabrike za proizvodnju kamiona. Dženeral motors, najveći proizvođač automobila u SAD među čijim brendovima su Ševrolet (Chevrolet), Bjuik (Buick) i, Kadilak (Cadillac), saopštio je da će novim merama biti ušteđeno šest milijardi dolara u gotovini do kraja sledeće godine.

Kompanija ne predviđa ekonomski pad i pravi rezove dok je još snažna, kao i dok je privreda snažna, rekla je novinarima direktorka Meri Bara. Bara je rekla da Dženeral motors i dalje zapošljave stručnjake za kompjuterske programe i električna i autonomna vozila.

Mnogi od onih koji će izgubiti posao rade na konvencionalnim vozilima s unutrašnjim sagorevanjem. Direktorka Dženeral motorsa je rekla da se automobilska industrija brzo menja i da ide ka motorima na električni pogon, vozilimakoja upravljaju sama sobom, kao i ka "deljenju vozila" (ride-sharing), čemu njena kompanija mora da se prilagodi.

Kanadski premijer Džastin Trudo izrazio je "duboko razočarenje" zbog objave GM da će zatvoriti sedam fabrika do kraja 2019. godine, uključujući pogon u Ošavi u Kanadi.

"Generacijama su radnici Dženeral motorsa srce i duša Otave", grada koji se nalazi oko 60 kilometara istočno od Toronta, napisao je Trudo na svom Tviter nalogu. On je rekao da će vlada učiniti sve da pomogne pogođenim porodicama da se snađu.

Trudo je napisao da je juče razgovarao s generalnom direktorkom Dženeral motorsa Meri Barom da joj prenese duboko razočaranje zbog zatvaranja te fabrike koja zapošljava oko 2.500 ljudi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Generalka" u General Motorsu - otpušta 14.700 ljudi

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Nov.2018

General Motors (GM) se sprema da zatvori fabrike u Mičigenu, Ohaju, Merilendu i Kanadi i da sreže broj zaposlenih za 15 odsto u okviru šireg plana za smanjenje troškova koji je kreiran s ciljem povećanja profita kompanije, javlja portal "USA today".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.