Australija će firmama davati subvencije svakih 14 dana

Izvor: B92, 30.Mar.2020, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australija će firmama davati subvencije svakih 14 dana

Kanbera -- Australija će firmama svakih 14 dana isplaćivati subvencije za plate.

Ove mere će biti preduzete kako firme ne bi otpuštale radnike zbog pandemije koronavirusa, najavio je u ponedeljak premijer Skot Morison.

Ovaj potez je deo 130 milijardi dolara vrednog paketa podsticaja kojim vlada želi sačuvati radna mesta i osigurati egzistenciju ljudi, rekao je Morison novinarima u australijskoj prestonici Kanberi.

Procenjuje da će pomoć u idućim mesecima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti potrebna za šest miliona australijskih građana.

Prema tom planu, kompanijama i neprofitnim firmama kojima je promet zbog korona-krize smanjen 30 odsto država će svakih 14 dana isplaćivati do 1.500 australijskih dolara (922 američka dolara) subvencija za plate po radniku "kako bi ih zadržale čak i kada posao stoji".

Iznos čini približno 70 odsto prosečne plate u Australiji, a država će ga isplaćivati u sledećih šest meseci, prenosi portal SEEbiz.

"Želimo da motor naše ekonomije radi i za vreme krize", poručio je premijer.

Iako će isplate krenuti u prvoj nedelji maja, na njima će stajati datum 30. marta. Pravo na subvencije imaće i svi oni kojima je posao zaustavljen od 1. marta.

Država će subvencionisati plate radnika zaposlenih na puno radno vreme, te privremenih i povremenih radnika koji su u firmama najmanje godinu dana, kao i samostalnih preduzetnika, odnosno samozaposlenih.

To je treći i najveći krug ekonomskih poticaja australijske vlade, koja je već izdvojila 70 milijardi dolara za ublažavanje negativnih posledica epidemije koronavirusa u ekonomiji.

"Svedočili smo da u vrlo teškim uslovima čitave zemlje mogu potonuti u haos. Australiji se to neće dogoditi", poručio je Morison.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.