Asfalt u čuvenom tunelu Manajle: Najduži na najtežoj deonici u Evropi

Izvor: B92, 02.Okt.2018, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asfalt u čuvenom tunelu Manajle: Najduži na najtežoj deonici u Evropi

Na Koridoru 10 u Grdeličkoj klisuri je počelo asfaltiranje tunela Manajle, najdužeg na toj deonici.

Asfaltiranje se izvodi u levoj cevi tunela u dužini od 1.800 metara.

Predstavnik Koridora Srbije Leonid Vuković rekao je Tanjugu da će u naredna tri dana završnim slojem biti asfaltirano 20.000 kvadratnih metara leve cevi tunela.

"Veoma je značajno da su danas počeli asfalterski radovi na izradi završnog, odnosno habajućeg sloja u ovoj cevi. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Završetak asfaltiranja će praktično značiti završetak građevinskih radova u levoj cevi tunela Manajle", kazao je Vuković.

On je naglasio da se uporedo radi i na desnoj cevi tunela. gde se betoniraju sekundarne obloge, radi se drenaža i postavljaju se elektro-kablovi.

"Završetak svih radova je planiran do kraja godine, a početkom naredne ostaje samo elektro mašinsko opremanje tunela", naglasio je Vuković.

Leva cev u tunelu Manajle probijena je u septembru 2016. godine, a desna u avgustu 2017. godine.

"Radovi na izgradnji tunela su se odvijali u veoma teškim hidrogeoloskim uslovima. U više navrata je dolazilo do većih tunelskih odrona kako u čelu tako i svodu tunela a veliki brdski pritisci su dovodili do deformacija i oštećenja tunelske obloge, zbog čega je i bilo zastoja u igradnji", podsetio je Vuković.

Dok se asfaltira tunel Manajle na deonici kroz Grdeličku klisuru, nastavlja se izgradnja kolovoza, petlje kod Predejana i saniranje klizišta na kosini kod grdeličkog mosta.

Sa tog klizišta u poslednje dve nedelje uklonjeno je 130.000 kubnih metara zemlje i stena kako bi se klizište stabilizovalo. Kroz Grdeličku klisuru izgrađena su i 33 mosta ukupne dužine 5,7 kilometara i probijena su dva tunela, Predejane i Manajle.

Prema proceni izvođača, do sada je od 26 kilometara kroz klisuru, kompletno završeno 96 odsto auto-puta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.