Arapi zaboravljaju naftu, procvat uz nove grane

Izvor: B92, 26.Jan.2016, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arapi zaboravljaju naftu, procvat uz nove grane

Rijad -- Saudijska Arabija predstavila je plan razvoja privrede u kom je vidljiv pomak od isključivo naftne industrije i namera da se krene i u ostale industrijske grane

Oni nameravaju da razvijaju od informatičkih tehnologija do zdravstvenih usluga i turizma, kako bi se međunarodni ulagači uverili da je monarhija sposobna da se uhvati u koštac sa izazovom niske cene nafte.

Predstavljanje plana u luksuznom hotelu u Rijadu održano je u senci niskih cena nafte zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čega raste pritisak na domaću valutu, a godišnji budžetski deficit dosegao je skoro 100 milijardi američkih dolara. To je, dodaje agencija, najveći ekonomski izazov za Rijad u poslednjoj deceniji.

Visoki saudijski zvaničnici su poručili da im je namera da smanje zavisnost zemlje od nafte i zapošljavanja u javnom sektoru. Privredni rast i otvaranje radnih mesta mora se, poručuju zvaničnici, prebaciti na privatni sektor, a država bi i početnoj fazi finansijski potpomogla razvoj novih industrijskih grana.

Predviđene reforme uključuju i delove nacionalnog zdravstvenog sistema koji bi se transformisali u nezavisne komercijalne kompanije.

Na skupu učestvuje više od 2.400 domaćih i stranih zvaničnika, preduzetnika, konsultanata i akademika, a broj prisutnih stranaca pokazuje da mnogi vide nove ulagačke prilike u Saudijskoj Arabiji.

Iako monarhija troši svoja sredstva u inostranstvu za "krpljenje" budžetskih rupa, još uvek je u novembru raspolagala sa 628 milijardi američkih dolara, dovoljno da godinama finansira nove projekte.

Saudijska Arabija mogla raskinuti fiksni kurs rijala prema dolaru, što bi prema mišljenju nekih komentatora moglo da dovede do ekstremno retkih, neočekivanih i nepredvidivih događaja s kataklizmičnim posledicama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.