Antić: Cilj 27 odsto energije iz obnovljivih izvora do 2020.

Izvor: N1 televizija, 26.Nov.2018, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: Cilj 27 odsto energije iz obnovljivih izvora do 2020.

U Srbiji se godišnje proizvede samo 23 odsto električne energije iz obnovljivih izvora, a naš cilj je da do 2020. koristimo 27 odsto obnovljive energije, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je na skupu "Energetika i klimatske promene" u organizaciji Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) kazao da doprinos Srbije u borbi protiv klimatskih promena treba da bude snažan, ali i održiv sa stanovišta ekonomskog kapaciteta.

"Borba protiv klimatskih >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << promena ostvaruje se u situaciji u kojoj energetski bilansi Srbije, kao i balans različitih energenata nije sjajan. Da bismo mogli da sagledamo izazove koji su pred nama neophodno je da krenemo od toga gde se srpska energetika danas nalazi i da je u budućnosti još više razvijamo", ukazao je Antić.

Prema njegovim rečima, Srbija na svetskom nivou učestvuje sa svega 0,13 odsto u emisiji gasova s "efektom staklene bašte".

"Proizvodnja električne energije u našoj zemlji je najviše oslonjena na ugalj, odnosno oko 65 odsto energije dolazi iz termoelektrana", kazao je ministar i dodao da je u termoelektrane u Srbiji proteklih godina uloženo oko 300 miliona evra.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se godišnje potroši oko 10 miliona tona nafte.

"Plan nam je da dostignemo ciljeve Evropske unije po kojima emisija gasova sa efektom staklene bašte treba da se smanji za 80 do 95 odsto do 2050. godine", rekao je Antić.

Ministar je kazao da prema evropskim standardima do 2050. godine finalnu potrošnju treba smanjiti za 41 odsto, a učešće obnovljivih izvora energije treba da dostigne 75 odsto.

"Moramo da na društveno odgovoran način koristimo sve što imamo kako bismo od Srbije stvorili razvijeno društvo. Zato smo u prethodnih nekoliko godina pustili oko 150 megavata iz obnovljivih izvora, a do kraja 2019. planiramo da tu cifru zaokružimo na 600 megavata", izjavio je Antić.

On je kazao da je u Srbiji velika pažnja posvećena energetskoj efikasnosti za šta će sledeće godine iz budžeta biti izdvojeno oko 500 miliona dinara.

"Jedan od naših najznačajnijih planova u oblasti energetske efikasnosti je da u 10 opština sisteme daljinskog grejanja prenesemo na bio masu", dodao je ministar.

Govoreći o izgradnji malih hidroelektrana, Antić je rekao da Ministarstvo rudarstva i energetike ne odredjuje uslove pod kojima će se te hidroelektrane graditi.

"Njihova izgradnja je uređena zakonom o vodama, zakonom o energetici i drugim. Zato ćemo zajedno sa Ministarstvom zaštite životne sredine raditi na tome da se male hidroelektrane u Srbiji grade isključivo po propisima koji to uređuju", rekao je ministar.

Dopisni član SANU Slobodan Vukosavić kazao je da u svakoj državi energetika ima negativan uticaj na životno okruženje, a društvo je u obavezi da spreči vidljivost i dejstvo tih negativnih posledica.

"U srpskoj energetici i u odnosu prema klimatskim promenama i životnoj sredini postoje otvorena pitanja. Privreda i društvo treba što pre da se prilagode klimatskim promenama i da preduzmu razumne mere radi ublažavanja daljih promena klime", kazao je Vukosavić.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.