Analitičari PBZ-a blago podigli procjenu: BDP ove godine raste 2,8%

Izvor: SEEbiz.eu, 03.Dec.2018, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari PBZ-a blago podigli procjenu: BDP ove godine raste 2,8%

ANALIZA - Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, bruto domaći proizvod je u trećem ovogodišnjem tromjesečju zabilježio rast od 2,8% u odnosu na isto razdoblje lani (2,7% prema desezoniranim podatcima) odnosno 0,6% u odnosu na prethodni kvartal. 

Najveći doprinos rastu, kao i u prethodnih 12 tromjesečja, došao je od strane domaće potražnje odnosno prvenstveno osobne potrošnje koja je zabilježila rast od 2,7% u odnosu na isto razdoblje lani (iako govorimo o najnižoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << stopi rasta od kraja 2015. godine).

Povoljna kretanja na tržištu rada (rast zaposlenosti i plaća) kao i niska inflacija te povoljni uvjeti financiranja i dalje će djelovati poticajno na osobnu potrošnju, a u zadnjem kvartalu možemo očekivati i blago jačanje iste uslijed pozitivnog sentimenta potrošača vezanog za nadolazeće povećanje plaća u 2019. godini (porezne izmjene, povećanje plaća javnih i državnih službi te minimalne plaće). Uz osobnu potrošnju rast domaće potražnje potakla je i javna (državna) potrošnja koja je u trećem tromjesečju porasla za 3,9% (najveća stopa rasta još od početka 2009. godine) te investicijska aktivnost koje je rastom od 3,7% ubrzala u odnosu na prvu polovicu godine. Istovremeno, izvoz roba i uslugaporastao je za 3,7% pri čemu je izvoz roba zabilježio rast od 5,2%, a usluga od 2,5% - što je ujedno i najsporija stopa rasta izvoza usluga zabilježena u trećem tromjesečju u posljednjih pet godina.

Potaknut rastom domaće potrošnje, uvoz dobara i usluga u trećem je tromjesečju porastao za 5,1%, pri čemu je uvoz roba porastao za 4,8%, a usluga za 6,4% u odnosu na isto razdoblje lani. Promatrano prema proizvodnoj metodi, rast bruto dodane vrijednosti iznosio je 2,2% (nakon 1,9% i 2,3% u prva dva tromjesečja), pri čemu je najveći porast BDV-a zabilježen u djelatnosti građevinarstva (7,1%) što ukazuje na oporavak ove krizom najviše pogođene djelatnosti.

Istovremeno, BDV u djelatnosti trgovine te smještaju i usluživanju hrane bilježi rast od 3,8% u odnosu na isto razdoblje lani, dok industrija bilježi pad bruto dodane vrijednosti od 1,7% (prerađivačka od 2,1%) na godišnjoj razini, u skladu s kretanjem visokofrekventnog pokazatelja fizičkog obujma industrijske proizvodnje. Iako do sada jedini dostupni pokazatelj za zadnje ovogodišnje tromjesečje i nije osobito povoljan – industrijska proizvodnja zabilježila je u listopadu pad od 2,4% na godišnjoj razini – niska prošlogodišnja stopa rasta BDP-a u 4Q (2,2%) te očekivano jačanje blagdanske potrošnje mogli bi rezultirati sličnom stopom rasta kao u prva tri tromjesečja te bi rast BDP u 2018. godini mogao iznositi oko 2,8% odnosno marginalno više od naše 2,7%-tne procjene.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.