Amerikanci počeli proizvodnju helikoptera za vojsku BiH

Izvor: B92, 26.Jan.2021, 19:21

Amerikanci počeli proizvodnju helikoptera za vojsku BiH

Sarajevo -- U fabrici ''Bell'' u Sjedinjenim Državama počela je proizvodnja helikoptera “Huey II” za potrebe Oružanih snaga BiH.

To je za “Avaz” potvrdio načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnik Senad Mašović.

Radi se o letelicama vrednim 38,5 miliona dolara, čiju nabavku većim delom finansira vlada SAD, dok je BiH od ukupnog iznosa trebalo da osigura 4,36 miliona dolara.

Prema rečima generala Mašovića, kompletna finansijska konstrukcija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je zaokružena, a isporuka helikoptera zavisi od proizvođača.

„Apsolutno sve ide po planu i nikakvih problema nema u implementaciji tog projekta. Da budemo jasni, počela je proizvodnja helikoptera za potrebe OSBiH i mi očekujemo da u potpunosti, u skladu s onim što je potpisano i definisano i iza čega stoji vlada SAD, bude implementirano. Dakle, nema nijednog problema“, naglasio je Mašović.

Istovremeno, on je najavio i projekat u okviru kojeg će OSBiH biti isporučeno i 28 specijalnih višenamenskih vojnih vozila Humvee, a jedan deo njih će biti oklopljen. Isporuka četiri nova višenamenska helikoptera za OSBiH predviđena je sporazumom koji su u decembru 2019. godine potpisali tadašnja ministarka odbrane Marina Pendeš i američki ambasador u BiH Erik Nelson.

U odobreni iznos sredstava uključeni su i troškovi obuke pilota i tehničara, isporuka rezervnih delova i potrošnog materijala za period od dve godine te dostava zemaljske opreme i tehničke dokumentacije. Nove letelice OSBiH bi trebalo da zamene dotrajale helikoptere ruske proizvodnje i omoguće efikasniji transport vojnika i materijala, medicinske evakuacije, gašenja požara i akcije potrage i spašavanja, piše „Avaz“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.