Amerikanci otkrili ogromno nalazište nafte: Meksička firma krenula u ofanzivu rešena da ga preuzme!

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Okt.2019, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci otkrili ogromno nalazište nafte: Meksička firma krenula u ofanzivu rešena da ga preuzme!

Američka naftna kompanija Talos Energy pre dve godine je pronašla nalazište od gotovo milijardu barela nafte u meksičkim teritorijalnim vodama.

To je bilo prvo otkriće strane kompanije otkad je naftna industrija nacionalizovana pre 80 godina, a sada meksička državna naftna kompanija Pemex želi da preuzme taj unosan projekat.

Tu informaciju potvrdila su dva bivša meksička energetska zvaničnika i izvršni direktori dve firme koje su upućene u interne rasprave >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vezane uz Pemex.

Podrška Pemexu da započne bušenje na naftnom polju dolazi usled trajnog napora levo orijentisanog meksičkog predsednika Andreasa Lopeza Obradora da državnoj kompaniji vrati veću kontrolu nad meksičkim energetskim sektorom.

Njegov prethodnik Enrike Pena Nieto, okončao je Pemexov monopol i 2015. godine započeo aukcije naftnih polja privatnim kompanijama koje su do 2018. godine dobile kompanije Royal Duth Shell, ExxonMobil i BP.

Američki Talos je prvi koje je pronašao naftu u plitkom morskom polju nazvanom Zama po majanskoj reči za zoru.

Ukinuti kontrolu nad projektom firmama sada bi nanelo simboličan udarac najvećoj ekonomskoj promeni poslednjih decenija, te bi moglo dodatno da smanji ulaganja vodećih svetskih energetskih kompanija, kažu izvršni direktori i stručnjaci iz industrije.

Pemex ima potencijalno pravo nad kontrolom polja Zama, jer ima pravo na bušenje u susednom polju. Naftno nalazište se verovatno proširuje i na područje Pemexa, iako kompanija to još uvek mora dokazati bušenjem.

Te dve firme prošle godine započele su razgovore o zajedničkom projektu, a kasnije će započeti pregovore o tome kako raspodeliti zaradu i o tome ko će dobiti kontrolu upravljanja nad područjem.

Ako se razgovori zaustave, meksičko ministarstvo energetike bi trebalo da reši sukob i da imenuje jednu kompaniju koja bi nadgledala bušenje.

Meksička ministrka energetike Rocio Nahle, koje je ujedno i članica upravnog odbora Pemexa, prošlog je meseca na novinskoj konferenciji nagovestila da bi vlada mogla upravljanje projektom da prepusti Pemexu.

- Definitivno moramo razgovarati s Pemexom i Talosom, drugom firmom koja se tamo nalazi, kako bismo videli ko će biti odgovoran za upravljanje, jer je Pemex velik deo toga - rekla je.

Ni Pemex, ni ministarstvo energetike nisu odgovorili na zahtev za komentarom, a kancelarija meksičkog predsednika takođe nije odgovorila na pismeni upit.

Liberalizacija meksičkog energetskog sektora zaustavila se otkako je Obrador preuzeo vlast. Predsednik je prošle nedelje uputio nove kritike na energetsku politiku svog prethodnika, nazivajući je "poklanjanjem" javnih resursa privatnom sektoru.

BONUS VIDEO: Ovo su NAJMOĆNIJE FOTOGRAFIJE koje su ikada napravljene, a iza svake se krije POSEBNA PRIČA (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.