Ako se po jutru poznaje - biće ovo teška godina

Izvor: B92, 02.Jan.2019, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako se po jutru poznaje - biće ovo teška godina

Na azijskim berzama su prvog dana trgovanja u 2019. cene akcija oštro pale, što je posledica slabih pokazatelja iz kineskog, ali i drugih azijskih ekonomija.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je jutros u minusu 1,5 odsto, nakon što je u prošloj godini potonuo 16 procenata.

Pritom su u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu berzanski indeksi bili na gubitku između 1,1 i 2,3 odsto, navodi Hina, prenosi Novac.hr.

U Singapuru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su cene deonica porasle, dok se na Tokijskoj berzi zbog praznika ne radi.

Pad azijskih berzi posledica je izveštaja kompanije Markit, prema kojem je PMI indeks proizvodne aktivnosti u Kini u decembru pao na 49,7 bodova, s 50,2 boda u novembru, što je prvi pad tog indeksa u poslednjih 19 meseci.

To je poslednji u nizu podataka koji ukazuju na usporavanje rasta druge po veličini svetske ekonomije, što je posledica trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, ali i slabljenja domaće te inostrane potražnje.

I iz drugih azijskih privreda stižu naznake usporavanja rasta.

Zbog loših ekonomskih pokazatelja, i američki terminski indeksi, koji su rano jutros bili u plusu, skliznuli su u negativno područje, pa je trenutno terminski S&P 500 indeks u minusu 0,2 odsto.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.