Njemački institut: Granica bogatstva je 3.440 eura mjesečno

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Avg.2019, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njemački institut: Granica bogatstva je 3.440 eura mjesečno

BERLIN - Kada govorimo o bogatašima, obično zamišljamo ljude čiji bankovni računi "pucaju" pod šesteroznamenkastim brojkama, koji svaki mjesec primaju desetke tisuća eura, koji voze Ferrarije i Maseratije.

Istina je nešto drukčija, bar u Njemačkoj. Službeno, u toj je zemlji bogat svatko tko ima mjesečnu plaću veću od 3440 eura. Upravo je tako njemački Poslovni institut iz Kölna definirao 10 posto najbogatijih u njemačkom društvu. Službeno – gornju, bogatu klasu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << />
Taj iznos neto zarade, nakon odbitka poreza i davanja državi, iako se ne čini pretjerano velikim, dostupan je tek svakom desetom Nijemcu. Ali ta granica bogatstva vrijedi samo za samce. Ako se govori o domaćinstvu bez djece, odnosno o bračnom paru, granica bogatstva je 5160 eura, odnosno tek nešto više od 2550 eura po supružniku. Razlog je tome što se u domaćinstvu određeni troškovi plaćaju po jedinstvenoj cijeni, bez obzira na to koliko članova te usluge koristilo. Poput interneta, grijanja ili najma stana. Paradoksalno je, ali Nijemci sebe ne doživljavaju bogatima.

Gotovo nitko od onih koji imaju plaću veću od 3500 eura ne smatra sebe bogatim, samo pripadnikom srednje ili u najboljem slučaju više srednje klase. Ujedno, stvarni pripadnici srednje klase, koji primaju oko 1870 eura mjesečno, nerijetko sebe smatraju ljudima na granici siromaštva. No stvarnost je znatno drukčija. Upravo je tih 1869 eura mjesečno srednje primanje u Njemačkoj, odnosno upravo polovica zaposlenih u toj državi prima toliki ili niži iznos, a druga polovica prima viši iznos.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

NEMAČKI INSTITUT ODREDIO Granica bogatstva je 3.440 evra mesečno

Izvor: Blic, 15.Avg.2019

Kada govorimo o bogatašima, obično zamišljamo ljude čiji bankovni računi "pucaju" pod šestocifrenim brojkama, koji svakog meseca primaju desetine hiljada evra, koji voze Ferarije i Maseratije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.