Ako idete na Zlatibor, spremite se za NEOČEKIVAN TROŠAK: Počinje NAPLATA ULASKA na ovu planinu

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jul.2018, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako idete na Zlatibor, spremite se za NEOČEKIVAN TROŠAK: Počinje NAPLATA ULASKA na ovu planinu

Spremite novčanike

Posle uvođenja ekološke takse na Kopaoniku, država će uskoro početi da naplaćuje ulazak i posetiocima koji vozilima dolaze na Zlatibor, prenose mediji.

Pročitajte i:

Naplata će se obavljati po motornom vozilu, a cene su formirane na osnovu tipova vozila koji ulaze u zaštićeno područje. Visinu naknade utvrdio je nadzorni odbor "Srbijašuma", a sa odlukom ovog javnog preduzeća saglasilo se i Ministarstvo za zaštitu životne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sredine.

Prema pisanju medija, vlasnik svakog putničkog automobila i motocikla ulazak na Zlatibor će plaćati 100 dinara dnevno. Naknada za autobuse i kamione biće 300 dinara dnevno, dok će kamioni sa prikolicama morati da plate 700 dinara. Ulaz u zaštićeno područje neće plaćati meštani, zaposleni u parku prirode i osobe sa invaliditetom iznad 79 odsto.

Penzioneri i osobe starije od 65 godina imaće popust od 30 odsto, dok će popust od 50 odsto imati osobe sa posebnim potrebama i ostali invalidi. Lokacije za postavljanje ulaznih stanica biće naknadno utvrđene, potvrđeno je u Ministarstvu.

- "Srbijašume" su donele odluku o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Parka prirode Zlatibor. U ovom trenutku posetiocima vozilima ne naplaćujemo ulaz, a kada počnemo sa naplatom, obavestićemo javnost. Za početak naplate potrebno je obezbediti uslove poput vodiča za posetioce i zaustavnih rampi za vozila. Budući da je Park prirode Zlatibor nedavno proglašen za zaštićeno područje, "Srbijašume" sprovode radove i aktivnosti na uspostavljanju neophodne infrastrukture za realizaciju odluke o naknadama - kaže za Gordana Jančić, pomoćnik izvršnog direktora Sektora za šumarstvo i zaštitu životne sredine u JP "Srbijašume".

U Ministarstvu zaštite životne sredine kažu za da će novac prikupljen od naknada "Srbijašume" morati da vode na posebnom računu.

- Ta sredstva predstavljaju značajan, često i dominantan izvor prihoda upravljača zaštićenih područja. Ona će se koristiti isključivo za zaštitu, razvoj i unapređenje zaštićenog područja - ocenili su u Ministarstvu.

Vlada Srbije je deo Zlatibora (41.923 hektara) proglasila parkom prirode u oktobru prošle godine. Od ukupne površine parka, 56,25 odsto je u privatnom vlasništvu, a 43,3 odsto u državnom. Južnu granicu parka prirode Zlatibor čini reka Uvac s priobaljem, zapadna se poklapa sa državnom granicom prema BiH, prema severu ide padinama Mokre Gore, Semegnjevske gore i Grude, zaobilazi naseljeno mesto Zlatibor i nastavlja severnim padinama Čigote, dok istočnu granicu čine reka Katušnica i padine Murtenice.

Ministarstvo životne sredine prošle godine je odobrilo svim zaštićenim područjima u Srbiji da naplaćuju taksu motornim vozilima koja prolaze kroz njihovu teritoriju, i to do 150 dinara dnevno. Srbija ima pet nacionalnih parkova i 70 rezervata. Većina tih područja još nije uvela takse. Ulazak na Kopaonik država je počela da naplaćuje u oktobru prošle godine. Cena za automobil je 150 dinara dnevno, za putnike koji dolaze kombijem ili sa prikolicom cena je 250 dinara, a za autobuse i kamione 500 dinara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Spremite se za nepredviđeni trošak ako idete na Zlatibor! Počinje naplata ulaska u ovu planinu!

Izvor: BKTV News, 20.Jul.2018

Posle uvođenja ekološke takse na Kopaoniku, država će uskoro početi da naplaćuje ulazak i posetiocima koji vozilima dolaze na Zlatibor, prenose mediji.

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.