Ako bude drugog talasa korone globalna recesija 7,6 procenata

Izvor: B92, 10.Jun.2020, 17:28

Ako bude drugog talasa korone globalna recesija 7,6 procenata

Pariz -- Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) predviđa globalnu recesiju od 6,0 odsto za ovu godinu.

Međutim, upozorava da bi, u slučaju drugog talasa pandemije kovida 19, pad svetskog BDP-a mogao da iznosi čak 7,6 procenata.

U prvom scenariju OECD-a, prognozira se da će, nakon pada od 6,0 procenata, svetska privreda 2021.godine porasti po stopi od 5,2 posto, navodi se u ažuriranim projekcijama te organizacije, prenosi Rojters.

Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukoliko se obistini drugi scenario o dubokoj recesiji od 7,6 odsto u 2020, onda bi naredne godine rast bio daleko sporiji i iznosio bi 2,8 procenata.

OECD predviđa da će američka privreda, najveća na svetu, zabeležiti pad od 7,3 posto ove godine, a zatim rast od 4,1 odsto 2021. godine. Ukoliko dođe do drugog talasa zaraze, američka ekonomija bi mogla da potone za 8,5 procenata ove godine a dogodine bi porasla za samo 1,9 posto.

Evrozonu, po mišljenju ove organizacije, očekuje pad od 9,1 odsto u tekućoj godini a nakon toga rast od 6,5 posto u idućoj, dok bi u slučaju drugog talasa kovida pad mogao da dostigne 11,5 procenata, a rast u 2021. bi iznosio 3,5 posto.

Najdublju recesiju OECD predviđa za Britaniju, od čak 11,5 posto u ovoj godini, da bi naredne godine registrovala privredni skok od 9,0 procenata, ali bi u slučaju drugog talasa zaraze britanski BDP mogao da padne još dublje, za 14 posto ove godine, a 2021. bi se oporavio za pet procenata.

U ažuriranim projekcijama se navodi da će gubitak prihoda do kraja 2021. nadmašiti nivo gubitaka iz bilo koje recesije u poslednjih sto godina, izuzimajući period rata, i da će imati teške i dugotrajne posledice za građane, preduzeća i vlade.

"Ultraprilagodljive monetarne politike i povećanje janog duga je neophodno i biće prihvatljivi sve dok ekonomska aktivnost i inflacija budu prigušene a nezaposlenost visoka”, napisala je glavna ekonomistkinja OECD-a Lorans Bon u predgovoru izveštaja o globalnim ekonomskim izgledima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.