Afrika uskoro postaje najveća slobodna trgovinska zona na svetu, a razmatra se još jedna bitna promena

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Dec.2018, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afrika uskoro postaje najveća slobodna trgovinska zona na svetu, a razmatra se još jedna bitna promena

Parlamenti Južne Afrike i Toga su ovog mjeseca ratifikovali sporazum o uspostavljanju Afričke kontinentalne zone slobodne trgovine (AfCFTA).

Ukupan broj zemalja koje su se obavezale na sporazum tako je porastao na 49.

Kada sporazum stupi na snagu, on će stvoriti kontinent bez carina, pokrivajući jedinstveno tržište od 1,2 milijarde ljudi u 55 zemalja sa kombinovanim bruto domaćim proizvodom od oko 3 biliona dolara.

- To će predstavljati najveću slobodnu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << trgovinsku zonu na globalnom nivou - kaže južnoafrički ministar trgovine i industrije Rob Dejvis.

Africa is about to become the world’s largest free trade zone — RT Business News - https://t.co/QD3ovyOkp3 pic.twitter.com/WyXzT2P4GG

— Thisiss News (@Thisiss_News) December 26, 2018

Očekuje se da će sporazum smanjiti izvozne carine koje trenutno iznose 6,1 odsto, te povećati trgovinu u Africi za više od 52 odsto nakon ukidanja uvoznih carina.

Ekonomisti kažu da će bescarinski pristup ogromnom i jedinstvenom tržištu podstaći proizvođače i pružaoce usluga da iskoriste ekonomiju obima.

Stvaranje zone slobodne trgovine zahteva da najmanje 22 zemlje dostave instrumente ratifikacije, a do sada, sporazum ima 15 ratifikacija, a nedostaje preostalih sedam.

Komesar za trgovinu i industriju Afričke unije (AU) Albert Mučanga izjavio je ove sedmice da je uveren da će preostali glasovi potrebni za sprovođenje AfCFTA biti osigurani pre sledećeg samita AU u februaru 2019. godine.

More good news! Togo has added energy with the National Assembly ratifying the #AfCFTA Agreement. Fifteen ratifications so far, seven remaining. The gift to give to the February 2019 @_AfricanUnion Summit is to ensure we secure the remaining seven. pic.twitter.com/U4zlolJGMi

— Amb. Albert Muchanga (@AmbMuchanga) December 25, 2018

AfCFTA predlog je odobren 2012. godine i članovi su počeli raditi na nacrtu u 2015. U martu, lideri 44 afričke zemlje odobrili su sporazum u Ruandi, a od tada se pridružilo još zemalja.

Učesnici AfCFTA navodno razmatraju mogućnost korešćenja zajedničke valute.

BONUS VIDEO: APOKALIPTIČNE SCENE U RUSIJI: Sumnjalo se da se meteorit zakačio za vrh vulkana i srušio u reku, a onda je otkriveno da se radi o KLIZIŠTU

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.