Afričke zemlje žele tešnju ekonomsku saradnju sa Srbijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2019, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afričke zemlje žele tešnju ekonomsku saradnju sa Srbijom

Afričke države zainteresovane su da učvrste i unaprede ekonomsku saradnju sa Srbijom koju vide kao stabilnog i pouzdanog partnera na Zapadnom Balkanu, zaključeno je u razgovorima u Dubaju tokom Globalnog biznis foruma, koji su organizovali Privredna komora Dubaija i Ekonomist grupa.

Fokus ovogodišnjeg Globalnog biznis foruma, koji je okupio više stotina šefova država, ministara, diplomata i privrednika iz čitavog sveta, bio je na poslovanju sa Afrikom.

"Afrika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je u snažnom razvoju, a Srbija i naše kompanije, imaju izuzetno dobru reputaciju. Fokus čitavog sveta je na Africi i ovu priliku treba iskoristiti za što bolje pozicioniranje naše privrede", kaže Marko Selaković, rukovodilac Kancelarije Privredne komore Srbije u Dubaiju.

Podseća da je sporazum, koji je predsednik PKS Marko Čadež nedavno potpisao sa Savetom slobodnih zona Dubaija, otvorio mogućnost za uspostavljanje centara iz kojih će roba i usluge ići dalje prema afričkim tržištima.

"Uveren sam da će srpske kompanije prepoznati šansu i da ćemo već u narednoj godini, koristeći Dubai kao globalni centar poslovanja sa Afrikom, uvećati prisustvo naših kompanija, pre svega iz domena poljoprivrede, tretmana voda, građevine, informacionih tehnologija, trgovine i turizma", naglasio je Selaković.

Kako se navodi u saopštenju PKS, Selaković je tokom Globalnog biznis foruma razgovarao sa visokim predstavnicima Ruande, Angole, Etiopije, Ugande, Zimbabvea, Južnoafričke Republike, Malavija i Liberije o potencijalu za jačanje privrednih veza srpskih, ali i kompanija iz celog regiona Zapadnog Balkana, sa privrednicima iz Afrike.

U razgovorima je istaknuto da je organizovanje poslovnih foruma i susreta privrednika najbolji način da se razmotre mogućnosti realizacije konkretnih poslovnih aranžmana, a Dubai je globalni centar iz kojeg se uspešno mogu voditi poslovi prema Africi.

Selaković se na marginama Globalnog biznis foruma sastao i sa predsednikom Privredne komore Dubaija Hamadom Buamimom, kao i sa rukovodiocem Strateškog komiteta Saveta slobodnih zona Dubaija DŽumom Al Matrušijem. Izraženo je uzajamno zadovoljstvo do sada realizovanim aktivnostima i iskazana spremnost da se nastavi jačanje uspešne ekonomske saradnje Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, navodi se u saopštenju PKS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.