Aerodrom koji je postao srce avio-saobraćaja u doba korone

Izvor: B92, 11.Apr.2020, 13:31

Aerodrom koji je postao srce avio-saobraćaja u doba korone

Frankfurt -- Aerodrom u Frankfurtu za vreme pandemije, usled koje se drastičnog smanjio broj komercijalnih letova, postao je na neki način "srce" evropskog aviosaobraćaja.

Taj aerodrom obavlja većinski prihvat humanitarnih letova.

"Aerodrom Frankfurt radi. Mi smo vitalni hab za međunarodni kargo, obezbeđujući isporuke medicinskog materijala, kao i lanca za snabdevanje, odnosno logistike za poslovanje i industrije", kažu za Tanjug u kompaniji "Fraport AG", koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upravlja frankfurtskim aerodromom.

Ukazuju da se broj putničkih letova značajno smanjio, iako još uvek taj aerodrom otprema i prima i komecijalne letove.

"Većina saobraćaja trenutno se odnosi na letove za repatrijaciju turista i studenata koji su, usled situacije, ostali negde u inostranstvu zaglavljeni i vraćaju se kućama", naglašavaju iz Fraport AG.

Zbog manjeg broja putnika, ali i bolje kontrole, zatvoren je terminal 2, te su sve usluge prevoza putnika skoncentrisale na hale B i C terminala 1.

Usled pandemije korona virusa krajem marta Fraport je sa radničkim savetom potpisao sporazum o prijavljivanju zaposlenih na skraćeno radno vreme.

Od oko 22.000 zaposlenih najmanje 18.000 biće prijavljeno na skraćeno radno vreme.

"Skraćenim radnim vremenom osiguravamo radna mesta u krizno vreme. Naš je cilj da izbegnemo otkaze", kazao je tada predsednik Upravnog odbora Štefan Šulte.

Takođe, zbog smanjenog broja saobraćaja zatvorena je pista severo-zapad, a taj deo aerodroma ostavljen je za parkiranje aviona.

Šulte je, krajem marta, naglasio da će aerodom ostati otvoren, i da to važi kako za humanitarne letove iz celog sveta, tako i za važne kargo-letove.

"Frankfurt je, posebno u kriznim vremenima, kao što je sada slučaj, od značaja po Nemačku za snabdevanje važnom robom i za održavanje lanca isporuke. Brinemo se o tome da snabedevanje avionom građana i privrede u Nemačkoj bude obezbeđeno", naglasio je on.

U prošloj godini je aerodrom Frankfurt prihvatio i otpremio više od 70,5 miliona putnika, čime je po prvi put prešao rekordnu brojku od 70 miliona.

Sa 513.912 poletanja i sletanja je broj kretanja aviona preko ovog aerodroma porastao za 0,4 odsto.

Što se prevoza tereta tiče, preko aerodroma Frankfurt otpremljeno je 2,1 miliona tone robe.

Inače, aerodrom je već u februaru bio suočen sa smanjenjem broja putnika za 4 odsto, te je u tom mesecu otpremio i prihvatio 4,4 miliona putnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.