AKO ŽELITE DA SE VRATITE NA SELO DRŽAVA ĆE VAM DATI 10.000 EVRA: Od ponedeljka prijave, ovo su USLOVI!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jun.2021, 08:10

AKO ŽELITE DA SE VRATITE NA SELO DRŽAVA ĆE VAM DATI 10.000 EVRA: Od ponedeljka prijave, ovo su USLOVI!

Na konkurs se mogu prijaviti i samohrani roditelji

Sve je bliži momenat kada će građani moći da dobiju kuću na selu i to bez dinara. Reč o najnovijoj podršci države za mlade. Konkurs za bespovratna sredstva biće raspisan već u ponedeljak, uslovi su poznati, a obezbeđen je i novac od oko 10.000 evra po svakoj kući.

Svi neophodni propisi za dodelu sredstava su usvojeni. Program je ukupno težak oko 500 miliona dinara, a u prvoj fazi se očekuje naseljavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 400 kuća u ruralnom području po celoj Srbiji.

Rok za podnošenje prijava je 1. novembar ove godine, a država će ovim novcem pokriti sve troškove kupovine, ali ne i renoviranja i uređenja.

Oni koji dobiju sredstva ne mogu da prodaju kuću u periodu od deset godina od dana zaključenja ugovora.

Na konkurs mogu da se prijave supružnici ili vanbračni partneri, samohrani roditelji, kao i mladi poljoprivrednici.

Nekoliko je uslova koje istovremeno moraju da ispune:

Takođe, od podnosioca prijave očekuje se da sa prodavaocem nepokretnosti nije u krvnom srodstvu; da nije u postupku odobravanja sredstava za kupovinu nepokretnosti i da u momentu podnošenja prijave nemaju neizmirenih obaveza prema državi.

Sve ove uslove moraju da ispune oba supružnika.

Pored obaveznih uslova, podnosioci prijave moraju da ispune i samo jedan od sledećih uslova:

Da bi za seosku kuću uopšte moglo da se konkuriše potrebno je da ona ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje, kao i da se nalazi u selu u kojem postoji bar jedan od objekata javne službe ili usluga (zdravstvena ambulanta, pošta, škola, stanica prevoza itd.).

Takođe je bitno da je upisana u katastar na ime prodavca, i da je nepokretnost, kao i svi prateći objekti, izgrađena u skladu sa propisima. Poslednji uslov je da joj je cena u granicama tržišne vrednosti i da kuća i pomoćni objekti nisu predmet sudskog spora.

Obavezna dokumenta koje morate da dostavite u prijavi, kao i sam obrazac prijave se mogu pronaći u dokumentu Programa objavljenom na sajtu resornog ministarstva za brigu o selu.

Osnovni cilj programa je motivisanje stanovništva da ostane na selu i podsticanje mladih da se vrate kroz rešavanje stambenog pitanja. Postoje i specifični ciljevi a tiču se smanjenja prosečne starosti stanovništva u selima, povećanja stope nataliteta, poboljšanja demografske strukture u selima, i pokretanja i rasta privrednih aktivnosti na selu.

Pocenjuje se da u Srbiji ima oko 200.000 napuštenih seoskih kuća sa okućnicom, a koje su na raspolaganju poljoprivrednicima i mladima koji žele da ostanu da žive na selu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.