AKO SU BEZBEDNI DOBIĆE PEČAT ČISTO I SIGURNO: Ugostiteljima u Srbiji slede sertifikati pod određenim uslovima

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Avg.2020, 08:46

AKO SU BEZBEDNI DOBIĆE PEČAT "ČISTO I SIGURNO": Ugostiteljima u Srbiji slede sertifikati pod određenim uslovima

Nisu testovi i druga ograničenja na granicama jedini razlog što se ovog leta manje putuje.

Čak i za odmor u zemlji, mnogi se teško odlučuju zbog brige za zdravlje. Zato su hotelijeri i ugostitelji pokrenuli akciju dodeljivanja pečata "Čisto i sigurno".

Da li je čisto, da li se poštuju zdravstvene mere - najčešća su pitanja od marta. Zbog kovida 19 u hotelima, odmaralištima, privatnom smeštaju, u restoranima, nova pravila.

- Čisto ne čini sam >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << projekat Čisto i sigurno, nije sama sertifikacija gde će se staviti nalepnica i onda je čist. Ne, naprotiv, mi pokrećemo akciju da moramo svi da budemo uključeni da do proleća podignemo higijenu na izuzetno visoki nivo - rekao je Georgi Genov, direktor HORES-a.

Pečat hotelijeri i drugi ugostitelji dobijaće na šest meseci - značiće da se u njihovom objektu održava fizička distanca, redovno dezinfikuje, da imaju pravila za zbrinjavanje zaraženih, elektronske usluge.

- Dok smo imali ranije taj kontakt, susret, osmeh, sada nova normala sa što manje kontakata a pritom da gost ne oseti da je neispoštovan u svakoj meri - rekao je Genov.

Istraživanje je pokazalo da bi 84 odsto turista za smeštaj izabralo onog ko ima sertifikat.

- Sada nam ostaje da čekamo da se ova situacija na globalnom nivou smiri jer dolazak stranih turista ne zavisi samo od nas, a mi treba da budemo spremni , već zavisi od njihovih zemalja - rekao je Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu turizma.

- Sve destinacije u svetu su se suočile sa istim problemom i zato nam je važan ovaj projekat kako bi se vratilo poverenje putnika u putovanje. Niko ne može 100 odsto da garantuje bezbednost, ali je važno da putnici vide da je država napravila korak ka tome da pokaže da brine o sigurnosti putnika - kaže Marija Labović iz Turističke organizacije Srbije.

U domaćem turizmu kapaciteti su popunjeni i to na poznatim destinacijama, ali mesta nema ni u manje afirmisanim destinacijama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.