26 milijardera imaju bogastvo kao pola čovečanstva

Izvor: B92, 21.Jan.2019, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

26 milijardera imaju bogastvo kao pola čovečanstva

Međunarodna neprofitna organizacija Oxfam objavila je da 26 najbogatijih ljudi na svetu poseduje bogatstvo jednako onom koje ima polovina najsiromašnijih.

U 2017. godini takvo bogatstvo posedovale su 43 osobe.

Najnovije istraživanje, koje prenose svetske agencije, pokazalo je da je bogatstvo milijardera dnevno raslo za 2,5 milijarde dolara u 2018. godini. U odnosu na 2017. godinu to je povećanje od čak 12 odsto. Istovremeno, bogatstvo polovine najsiromašnijih u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svetu smanjeno je za 11 odsto.

Izveštaj je objavljen pod nazivom „Javno dobro ili privatno bogatstvo“ i to u vreme održavanja Svetskog provrednog foruma u Davosu, piše Hina, a prenosi Seebiz.

Povećanjem oporezivanja imovine jedan odsto najbogatijih na svetu i to samo za pola posto, prikupilo bi se više nego dovoljno novca za obrazovanje 262 miliona dece i pružanje zdravstvene zaštite koja bi spasila 3,3 miliona života u svetu.

Oxfam je pozvao vlade da povećaju poreze za korporacije i imovinu najbogatijih u svetu kako bi zaustavile rastući jaz po pitanju bogatstva. Vlade podstiču nejednakost nedovoljnim financiranjem javnih usluga, dok za to vrijeme „premalo oporezuju" korporacije i bogate i ne uspevaju da zaustave utaju poreza, navodi se u izveštaju.

I dok svaka dva dana nastaje jedan novi milijarder, Oxfam je ustvrdio da su stope poreza koje se primjenjuju na dohodak i imovinu bogatih pojedinaca pale na najnižu stopu u poslednjih nekoliko decenija.

Stope oporezivanja korporacija u bogatim zemljama spustile su se sa 62 odsto 1970. godine, na 38 odsto 2013. godine, dok je prosečna stopa oporezivanja u siromašnim zemljama trenutno 28 odsto.

Također je zabeleženo da u nekim zemljama, poput Brazila, najsiromašnijih 10 posto plaća više poreza na dohodak od najbogatijih 10 posto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.