Virtuelni miš spašava laboratorijske miševe

Izvor: Ekologija.rs, 18.Mar.2015, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virtuelni miš spašava laboratorijske miševe

Medicinski testovi na laboratorijskim miševima je jedno od pitanja oko kojih su stavovi podeljeni. Sa jedne strane, iz takve prakse su nastala vrlo značajna medicinska dostignuća koja su poboljšala naše živote, a sa druge, miševi su nevina stvorenja koja su u tim testiranjima podvrgnuta surovim i bolnim eksperimentima.

Naučnici sa Human Brain Project rade na iznalaženju načina izvođenja eksperimenata u kojima niko neće biti povređen. Oni prave virtuelnog miša koji bi bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Ekologija.rs << precizan kompjuterski model pravog miša tako da neka buduća medicinska istraživanja mogu na njemu da se izvode podjednako uspešno. Do sada, tim je uspeo da mapira 200.000 neurona u mišjem mozgu sa odgovarajućim tačkama na telu koje oni stimulišu.

Mozak miša ima 75 miliona neurona, tako da ima još mnogo posla, ali naučnici brzo prikupljaju podatke i prvi virtuelni miš će biti objavljen u aprilu.



Izvor: Treehugger

Nastavak na Ekologija.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Ekologija.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Ekologija.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.