Izvor: Blic, 12.Maj.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki deseti lek u svetu lažan

U poslednjih godinu dana u Srbiji nije otkriven nijedan slučaj falsifikovanog leka iako su procene da lažnih medikamenata na tržištima zemalja u razvoju ima i do 50 odsto. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, falsifikovani lekovi obuhvataju deset odsto svetskog farmaceutskog tržišta u vrednosti od 45 milijardi evra.

Potrošači lažne lekove kupuju jer su jeftiniji, do njih je lakše doći, a ponekad su kopije toliko dobre da je nemoguće proceniti koji su lekovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pravi, a koji lažni. Lažna pakovanja, upozoravaju stručnjaci, umeju da prikrivaju opasne, pa i smrtonosne sadržaje.

Timovi Evropskog direktorata za kvalitet lekova i brigu o zdravlju (EDQM) zato daju smernice nacionalnim agencijama za lekove kako reagovati, šta treba raditi kada se pojavi lažni lek na tržištu i koji su mehanizmi da do toga ne dođe. Do 12. maja u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije održava se godišnji sastanak sekretara nacionalnih tela za pitanja farmakopeje u organizaciji EDQM.

- Ovo je skup najvišeg ranga kome prisustvuje 26 predstavnika nacionalnih tela za pitanja farmakopeje zemalja članica Evropske farmakopeje - objašnjava Pavle Zelić iz Agencije za lekove.

Problem lažnih lekova uglavnom se odnosi na zemlje u razvoju, ali ni razvijene zemlje nisu imune.

Prema našoj zakonskoj proceduri svaki lek koji uđe u zemlju mora da se prijavi i registruje u Agenciji za lekove, dok stvarno stanje u apotekama na terenu, gde se ponekad nađu prošvercovani i falsifikovani lekovi, prati inspekcija Ministarstva zdravlja. Iz Ministarstva rečeno nam je da je inspekcija koja prati i kontroliše promet lekova u apotekama u poslednjih godinu dana nije našla nijedan slučaj.

Falsifikati protiv gripa

Ministarstvo bezbednosti Bosne i Hercegovine saopštilo je da pojedinci i kriminalne organizacije uveliko koriste pojavu virusa novog gripa za ilegalnu prodaju lažnih lekova preko interneta. U poslednjih nedelju dana pojavilo se stotine novih internet stranica na kojima ilegalne apoteke nude lekove bez licence i bilo kakvih garancija o njihovoj ispravnosti, kvalitetu ili delotvornosti, a nije isključena ni proizvodnja lažnih antivirusnih lekova.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.