Eko straža: Opasno povećane koncentracije sumpor dioksida u Novom Sadu

Izvor: Beta, 26.Sep.2021, 11:39

Eko straža: Opasno povećane koncentracije sumpor dioksida u Novom Sadu

Organizacija Eko straža iz Novog Sada objavila je da su u tom gradu proteklih dana zabeležene "zabrinjavajuće" visoke koncentracije sumpor dioksida.Oni su naveli da su koncentracije sumpor dioksida u petak ujutro u Novom Sadu dostigle i do 3.500 miligrama po kubnom metru, a da Uredba o uslovima za monitoring i zahtevima kvalitetima vazduha reguliše da je maksimalna dozvoljena koncentracija 500 miligrama po kubnom metru."Reč je o koncentracijama koje su opasne po zdravlje i život gradjana i nadležne institucije su dužne da o tome obaveste javnost", upozorili su u objavi na Fejsbuku.Eko straža je s tim u vezi uputila zahteve za pristup informacijama od javnog značaja Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, Novosadskoj toplani, Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine, Elektroprivredi Srbije i Agenciji za zaštitu životne sredine.Iz te ekološke organizacije naveli su da ih nije šokirao izostanak bilo kakve reakcije nadležnih na tako visoke koncentracije, jer je njihovo ignorisanje problema uobičajena praksa u Srbiji. Podsetili su da sumpor dioksid nastaje sagorevanjem sumpora koji je sastavni deo naftnih derivata, uglja, gasa, metalnih ruda, a emituje se u procesima prerade nafte u rafinerijama i u fabrikama za proizvodnju cementa.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Eko straža: Opasno povećane koncentracije sumpor dioksida u Novom Sadu

Izvor: Danas, 26.Sep.2021

Organizacija Eko straža iz Novog Sada objavila je da su u tom gradu proteklih dana zabeležene "zabrinjavajuće" visoke koncentracije sumpor dioksida.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.