Cela država 100% na obnovljivim izvorima energije?!

Izvor: Ekologija.rs, 27.Mar.2015, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cela država 100% na obnovljivim izvorima energije?!

Kostarika je postigla izvanredan uspeh tako što već 75 dana funkcioniše na potpuno čistoj energiji. Velike kiše u regionu su omogućile da ova država sasvim napusti fosilna goriva i radi najvećim delom od energije dobijene od hidroelektrana – sa malom pomoći geotermalne, solarne i energije vetra.

Državni energetski Institut je objavio ovu vest pre nekoliko dana, sa napomenom da ove godine još uvek nisu morali da koriste fosilna goriva. Ova srednjeamerička država je dosta >> Pročitaj celu vest na sajtu Ekologija.rs << napredovala u oblasti zelene energije, ali ima i priličnu pomoć od prirode: dosta padavina koje pokreću četiri hidroelektrane i mnoštvo vulkana koji predstavljaju dobro tlo za geotermalna postrojenja. Takođe, Kostarikanaca nema mnogo – tek nešto manje od 5 miliona.

80% struje proizvodi hidro energija, a oko 10% su prošle godine geotermalne elektrane. Sredinom prošle godine vlada Kostarike je odobrila geotermalni projekat u vrednosti od 958 miliona dolara koji predviđe tri nova postrojenja koja bi proizvodila dodatnih 150MW čiste energije.

Sve ovo ide ka cilju koji Kostarika ima – a to je potpuno napuštanje „prljave“ energije do 2021.godine – i izbegavanje korišćenja naftnih depozita koji postoje duž obale. Ono što je verovatno omogućilo ovaj izuzetan poduhvat je činjenica da Kostarika nema vojsku od 1948.godine, te su i značajna sredstva mogla da se izdvoje za ovu, mnogo bitniju stavku.

Nastavak na Ekologija.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Ekologija.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Ekologija.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.