Bakterija koja svetlost pretvara u tečno gorivo

Izvor: Ekologija.rs, 13.Feb.2015, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bakterija koja svetlost pretvara u tečno gorivo

Krajem 2011. hemičar Dejvid Nosera sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu predstavio je svetu veštački list – silikonsku solarnu ćeliju koja proizvodi energiju koristeći samo sunčevu svetlost i vodu.

Uređaj je uronjen u vodu i kada ga obasja svetlost, razdvaja vodu na molekule kiseonika i vodonika, koji se mogu skladištiti kao izvor energije – baš kao što je to slučaj s pravim listovima, ali 10 puta brže.

Energija potom može da se koristi za proizvodnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Ekologija.rs << struje.

“Nešto manje od četiri litra vode dovoljno je da proizvede dovoljno struje za prosečnu kuću u razvijenim zemljama za čitav dan”, rekao je tada Nosera.

Ideja je obećavala, ali je imala veliku prepreku – prosečna domaćinstva nemaju infrastrukturu da koriste vodonik.

Zato je odlučio da napravi uređaj koji pretvara vodonik u tečno gorivo. Odgovor je, međutim, pronašao u živom stvorenju, bakteriji Ralstonia eutropha.

Prema radu objavljenom u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, bakterija može da apsorbuje molekule vodonika, podeli ih na protone i elektrone, a zatim ukombinuje sa ugljen-dioksidom.

Ona ima specijalan metabolički put koji ovu mešavinu pretvara u gorivo na bazi alkohola – izopropanol.

Ideja je da se uskoro napravi nešto kao farma bakterija za proizvodnju goriva, koja će biti jeftina za održavanje.

Tim je tek počeo da razvija nešto što bi mogao da predstavi na tržištu, pa je efikasnost i dalje niska.

Ipak, nadaju se da će uskoro moći da postignu i bolje rezultate.

Izvor: B92

Nastavak na Ekologija.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Ekologija.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Ekologija.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.