Australija: Utorak sa 40,9 stepeni Celzijusa najtopliji dan od početka merenja

Izvor: Beta, 18.Dec.2019, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australija: Utorak sa 40,9 stepeni Celzijusa najtopliji dan od početka merenja

U Australiji je u utorak 17. decembra izmerena prosečna maksimalna temperatura od 40,9 stepeni Celzijusa i to je bio najtopliji dan od početka merenja, saopštila je australijska meteorološka služba.Prethodni toplotni rekord bio je u januaru 2013. godine kada je prosečna temperatura bila 40,3 stepena Celzijusa, navela je danas ta služba.Očekuje se da će novi rekord biti uskoro nadmašen zbog širenja vrućeg talasa koji bi mogao dramatično da pojača šumske požare u zemlji. "Preliminarni podaci pokazuju da je juče bio najtopliji dan ikad zabeležen, sa temperaturama koje su prevazilazile 45 stepeni Celzijusa u unutrašnjosti zemlje i vrlo rasprostranjenom masom vrućeg vazduha", rekla je meteorolog Dijana Idi i dodala da će ta vrućina danas još da se pojača.Rekordne temperature izmerene su ove nedelje u državi Zapadnoj Australiji gde se vatrogasci bore protv požara koji su opustošili hiljade hektara.Toplotni talas se kreće ka centru zemlje u pravcu istoka, gde su požari već odneli desetine hiljada hektara vegetacije i uništili više od 700 kuća.Zbog požara su mnogi Australijanci izašli na demonstracije kako bi osudili pasivnost konzervativne vlade u borbi protiv klimatskog zagrevanja.Vlasti su za danas upozorile stanovnike istočne obale na novu pretnju, vetar sa naletima od 100 kilometara na čas što može dodatno da ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Australiji zabilježen najtopliji dan od početka mjerenja

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Dec.2019

SIDNEJ - Australija je ove sedmice zabilježila najtopliji dan od kada se vrše mjerenja, sa prosječnom temperaturom od 40,9 stepeni Celzijusovih, tokom sezone velikih požara u prirodi, saopštile su danas vlasti.

Nastavak na Nezavisne Novine...

U Australiji 40,9 stepeni, oboren temperaturni rekord

Izvor: Radio 021, 18.Dec.2019

Prosečna maksimalna temperatura od 40,9 stepeni Celzijusa izmerena je juče u Australiji, što je najtopliji dan od početka merenja, saopštila je australijska meteorološka služba...Prethodni toplotni rekord bio je u januaru 2013. godine kada je prosečna temperatura bila 40,3 stepena Celzijusa,...

Nastavak na Radio 021...

VRELI REKORD Zabeležen najtopliji dan u Australiji SVIH VREMENA

Izvor: Blic, 18.Dec.2019

Australija je ove nedelje zabeležila najtopliji dan od kada se vrše merenja, sa prosečnom temperaturom od 40,9 stepeni Celzijusa, tokom sezone velikih požara u prirodi. Jučerašnja vrednost premašila je rekord od 40,3 stepena iz januara 2013. godine, saopštila je Meteorološka služba.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.