Zelena energija EPS-a u korak sa svetom: ZelEPS predstavlјen kupcima sa područja Niša

Izvor: B92, 25.Jun.2021, 16:54

Zelena energija EPS-a u korak sa svetom: ZelEPS predstavlјen kupcima sa područja Niša

Niš -- Šta sve podrazumeva ZelEPS ponuda, na koji način funkcionišu garancije porekla za tu energiju i šta kupci dobijaju snabdevanjem zelenom energijom?

To su bile glavne teme tribine za komercijalne kupce sa područja Niša.

Posle predstavlјanja u Beogradu i Novom Sadu, više od 30 privrednika sa područja Niša upoznato je sa ponudom ZelEPS, ssaopšteno je iz EPS-a. Detalјe o tome kakva je to energija, kako se dobija garancija porekla, kako kupci da koriste >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tu energiju i paket objasnio je Bratislav Džombić, direktor Sektora za razvoj slobodnog tržišta u "EPS Snabdevanju"

"Elektroprivreda Srbije više od dve godine sa ZelEPS paketom doprinosi podizanju svesti o značaju obnovlјivih izvora energije. ZelEPS kupcima garantuje ekološko poreklo električne energije, a kupci dobijaju elektronski dokument koji dokazuje da je proizvedena samo upotrebom obnovlјivih izvora energije", rekao je Džombić.

Garanciju porekla mogu dobiti samo proizvođači poput „Elektroprivrede Srbije“, a na zahtev proizvođača, garanciju porekla izdaje operator prenosnog sistema „Elektromreža Srbije“. EMS je postao punopravan član AIB (Evropske asocijacije tela za izdavanje) 2019. godine i tržište Srbije integrisano je u tržište EU.

Bojan Gajić, energetski menadžer Grada Niša, obratio se učesnicima tribine u ime Dragane Sotirovski, gradonačelnice Niša i predstavio planove i ideje ovog grada u oblasti zelene energije i energetske efikasnosti .

"Grad Niš je jedini grad u Srbiji koji je potpisnik Povelјe gradonačelnika, najveće međunarodne inicijative Evropske komisije kojoj je pristupilo više od 10.000 gradova i opština iz cele Evrope. Niš je ispunio obavezu koja podrazumeva pripremu i podnošenje akcionog plana održivog razvoja energetike, a jedna od aktivnosti je i nabavka i korišćenje zelene energije za potrošnju javnih zgrada i javnog osvetlјenja", rekao je Gajić.

On je pomenuo i projekte koji se tiču korišćenja solarnog potencijala, kao i pripremu mape puta energetske tranzicije do 2050. godine.

Džombić je istakao da je procedura za ZelEPS paket veoma jednostavna i da može da se sprovede i na već postojećim ugovorima. Kupce je najviše zanimalo da li i na koji način mogu da koriste sertifikate o garanciji porekla energije kojom bi se snabdevali, kao i kakvi su dalјi planovi EPS-a u toj oblasti.

Prvi kupac paketa ZelEPS bila je Prokredit banka. Pored banaka, zelenu energiju EPS-a do sada su kupovale uglavnom kompanije koje se bave industrijskom proizvodnjom. Velike kompanije kao što su „Lidl“, „Tigar“, „British American Tobacco“, „Zdravlјe“ iz Leskovca, „Strauss Adriatic“, „Froneri Adriatic“ , kao i mnogi drugi, prepoznali su značaj zelene energije.

Broj zainteresovanih kupaca za ZelEPS stalno raste. Prodata zelena energija sa garancijom porekla u 2020. godini je bila deset puta veća nego u 2019. Količina ugovorena za ovu godinu je u ovom trenutku 50 odsto veća nego 2020. godine.

Zelena energija EPS-a proizvodi se u 15 hidroelektrana snage 3.015 megavata, što je 38 odsto EPS-ovog energetskog potencijala, a trećina ukupne proizvodnje realizuje se u hidroelektranama. U planu je i korišćenje drugih izvora zelene energije, kao što su vetar i sunčeva svetlost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.