U toku meseca tender za obnovu blokova A1 i A2 u TENT-u

Izvor: RTS, 07.Mar.2019, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U toku meseca tender za obnovu blokova A1 i A2 u TENT-u

Termoelektrana "Nikola Tesla A" obeležila je 49 godina od početka rada prvog proizvodnog bloka. Taj dan označio je početak velike energetske ere u tadašnjoj Jugoslaviji, kaže vršilac dužnosti direktora EPS Milorad Grčić.
Milorad Grčić je na proslavi godišnjice rekao da je nakon skoro pola veka TENT ne samo sačuvan, već će dva najstarija bloka, A1 i A2, uskoro biti modernizovani. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Podsetio je da je pre nekoliko godina u strategiji EPS postojanje blokova A1 i A2 bilo otpisano, ali da je u poslednje tri godine takva neodgovorna odluka ispravljena.
Najavio je da će tokom marta biti objavljen tender za rekonstrukciju blokova A1 i A2, čime će, kaže, EPS dobiti dva nova bloka sa većim kapacitetima za proizvodnju energije.
"Želimo da sačuvamo ono što je neko pre nas izgradio, ali imamo obavezu i da modernizujemo i prilagodimo današnjem vremenu", rekao je Grčić.
Unapređenje poizvodnje
Prema njegovim rečima, modernizacija podrazumeva podizanje proizvodnih kapaciteta i prilagođavanje ekološkim i evropskim standardima.
U skladu sa tim, nedavno je postavljen kamen temeljac za izgradnju postrojenja za odsumporavanje, uskoro će Termoelektrana Kostolac dobiti novi blok jačine 350 megavata, a najavio je i da će početi realizacija Kolubare B u Kaleniću najkasnije sledeće godine.
Predsednik sindikata JP EPS Milan Đorđević kaže da se danas obeležava dan jedne od najboljih kompanija ne samo u Srbiji, već i na Balkanu i zahvalio svim zaposlenima u TENTU i Kolubari koji ulažu veliki napor da ona opstane.
"Ova dva preduzeća drže BDP u ovoj zemlji i održavaju svaku vlast. Ovo je najzelenija grana na kojoj počiva Srbija", rekao je Đorđević.
Kaže da EPS u budžet Srbije daje više od 50 odsto sa svim davanjima, a ne povlači ni dinar iz budžeta.
Kao jedan od problema, Đorđević je naveo Zakon o zabrani zapošljavanja, dodajući da su za održavanje tako velike kompanije potrebni ljudi.
Kaže da je EPS često na meti Fiskalnog saveta i dodao da im je "valjda krivo što EPS uspeva da održi proizvodnju".
Naveo je da će sindikat protivi privatizaciji, ali i bilo kakvoj podeli akcija koja bi bila, kaže, prvi korak ka privatizaciji.
Član Nadzornog odbora EPS Aleksandar Gajić kaže da je EPS u 2018. godini činio devet odsto budžeta i da kao takav predstavlja najznačajniju kompaniju bez koje bi razvoj bilo koje zemlje bio nemoguć.
Proslavi dana TENT-a prisustvovali su predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, predstavnici SPC, sindikata, zaposleni, poslovni partneri i drugi.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.