Sud: Stavke računa za struju u skladu sa zakonom

Izvor: B92, 17.Sep.2021, 19:07

Sud: Stavke računa za struju u skladu sa zakonom

Beograd -- Izgleda da su oni koji su savetovali građane da ne tuže EPS povodom stavke na računu za struju bili u pravu.

Naime, Vrhovni kasacioni sud doneo je odluku da je trošak garantovanog snabdevača sastavni deo cene struje, a ne trošak koji se posebno zaračunava i naplaćuje kupcu mimo utvrđene cene.

U zaključku Vrhovnog suda navedeno je: "Trošak garantovanog snabdevača je sastavni deo cene električne energije utvrđene u skladu sa važećom Metodologijom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za određivanje cene električne energije za garantovano snabdevanje, a ne trošak koji se posebno zaračunava".

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača, Goran Papović, rekao je danas za Tanjug da je Vrhovni kasacioni sud presudio da pravni osnov za naplatu te stavke postoji.

Papović objašnjava da kada se to protumači, shvati se da nema pravnog osnova ni za kakvom tužbom građana.

Kaže da je opasno što pojedina udruženja pozivaju građane na tužbu i dodaje da se NOPS zalaže da se napokon licenciraju organizacije i da se zna ko sme da daje savete, a ko pogrešno savetuje potrošače.

"Kasacioni sud je rekao da taj deo troška ima osnova da bude trošak javnog snabdevača, što mora biti iskazano u ceni struje", zaključio je Papović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.