Rusija Srbiji nudi kredite, zainteresovana za EPS, HE Đerdap, Prvu Petoletku...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija Srbiji nudi kredite, zainteresovana za EPS, HE Đerdap, Prvu Petoletku...

SANKT PETERBURG - Zamenik predsednika ruske vlade i ministar finansija Aleksej Kudrin izrazio je danas spremnost Rusije da Srbiji ponudi povoljne kreditne aranžmane koji bi, uz povoljne uslove, bili povezani sa obavezom saradnje sa ruskim preduzećima, izjavio je danas vicepremijer Srbije Božidar Đelić posle sastanka delegacije Vlade Srbije sa ruskim vicepremijerom.

"Prvi put je Kudrin otvorio mogućnost i rekao da je Rusija spremna, ukoliko je Srbija spremna, da nam ponudi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << veoma povoljan kreditni vezani aranžman, gde bi zarad veoma povoljnih finansijskih uslova bilo i nekih obaveza saradnje sa ruskim preduzećima", rekao je Đelić, istakavši da se Rusija promenila poslednjih godina i da raspolaže ogromnim finansijskim sredstvima.

Potpredsednik srpske vlade najavio je da se u sledećih nekoliko meseci može razmotriti koje su potrebe Srbije kada je reč o investicijima u energetiku i infrastrukturu i gde bi mogao da bude napravljen takav aranžman sa Ruskom Federacijom.

"To je nešto na šta je Srbija spremnija nego što je bila pre, imajući u vidu da naš suvereni dug veoma brzo opada u poređenju sa našom ekonomijom", rekao je Đelić.

Bescarinski režim

Potpredsednik Vlade Srbije je izveštačima Tanjuga i RTS-a u Sankt-Peterburgu rekao da je "danas predložena dinamika da Srbija ratifikuje energetski sporazum do leta, a da ruska vlada, nadam se do leta isto tako, potvrdi naš bescarinski trgovinski režim".

Sastankom sa Kudrinom, delegacija Vlade Srbije završila je boravak u Sankt-Peterburgu, gde je tokom protekla tri dana učestvovala u radu 12. Međunarodnog ekonomskog foruma.

Ističući veliki značaj ovakvih sastanaka između zvaničnika dve zemlje i održavanje dinamike u odnosima, vicepremijer Srbije je naveo da su u razgovoru, u kojem je učestvovao i ministar trgovine i usluga Srbije Predrag Bubalo i državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Jasna Matić, pokrenuta pitanja saradnje u energetici, aviotransportu i trgovinskim odnosima, kao i konkretna pitanja remonta hidroelektrane Đerdap i strateškog partnerstva sa "Prvom petoletkom" iz Trstenika.

Đelić je rekao je veoma važno da ruska vlada "potvrdi i proširi trgovinske odnose" sa Srbijom, zbog izuzetne važnosti za investicije, kako ruskih, tako i zapadnih kompanija u Srbiji.

"Sa takvim bescarinskim režimom između Srbije i Rusije, mi smo mnogo privlačniji za sve investitore", rekao je vicepremijer Srbije i dodao da se očekuje da će ruska vlada "ove nedelje pokrenuti to pitanje i da ćemo veoma brzo imati tu potvrdu".

Ministar Bubalo je posle sastanka rekao da je pitanje proširenja liste proizvoda koji podležu Sporazumu o slobodnoj trgovini faktički završeno na nivou mešovitog komiteta za saradnju, kojim predsedavaju on i ruski ministar za vanredne situacije i civilnu odbranu Sergej Šojgu.

"U pregovorima je lista proširena, naravno, to nije kraj i mi ćemo verovatno u neko dogledno vreme imati potrebe da ponovo proširujemo listu, jer ona je pre svega u interesu srpske strane", rekao je Bubalo i dodao da je bilo važno da Kudrin bude upoznat do kraja, jer Ministarstvo finansija daje poslednju reč i ocenu efekta dogovora.

"Znatno će olakšati donošenje odluke to što je sve tehnički završeno i zamolili smo vicepremijera da u konsultacijama sa Šojguom sva ova pitanja još jednom razmotri i bitno je da Ministarstvo finansija ima pozitivan stav u svemu tome", rekao je ministar trgovine Srbije.

Kada je reč o remontu HE "Đerdap", gde je došlo do neslaganja oko cene radova između EPS-a i ruskog partnera, kompanije "Silovije mašini", Đelić je naveo da je Kudrin "obećao da će 'pritisnuti' ruskog partnera da bude konstruktivniji u pregovorima" kako remont, koji je trebalo da počne još prošle godine, "napokon bio realnost".

„Prva Petoletka", „Đerdap", „EPS"...

Takođe, kako je dodao, očekuje se podrša Kudrina i ruske vlade u pitanju "Prve petoletke", gde se već tri godine očekuje strateško partnerstvo sa "Rosoboroneksportom", kako bi trsteničko preduzeće imalo bolju budućnost.

Ruski vicepremijer je u izjavi posle sastanka istakao da će današnji susret, na kom su razmatrena pitanja saradnje u čitavom nizu projekata i različitim oblastima, biti podsticaj za "rešenje tih pitanja, između ostalog, i unutar vlade Rusije".

"Naravno, razmotrićemo i liberalizaciju naših trgovinskih odnosa i povećavanje njihovog obima", rekao je Kudrin i izrazio uverenje u poboljšanje mogućnosti saradnje dve zemlje.

Ruski ministar finansija je rekao da će odmah po povratku u Moskvu izdati odgovarajuće naloge u vezi sa proširenjem liste proizvoda iz režima slobodne trgovine i remontom HE "Đerdap", koje će vlada razmotriti.

Đelić je konstatovao da se na Međunarodnom ekonomskom forumu, gde je bio "prisutan ceo svet", videlo da se Rusija sve više afirmiše kao jedna od ključnih zemalja u svetu.

"Očigledno je da će rublja postati regionalna rezervena valuta u bivšem Sovjetskom Savezu pa i na nešto širem prostoru i očigledno je da su ruske potrebe i investicioni planovi u domenu energetike, infrastrukture, za železničke i putne mreže, u domenu poljoprivrede i građevine, uz Kinu, najveće u celom svetu za narednih deset godina", rekao je Đelić, dodajući da je to velika šansa i za Srbiju.

"Svako produbljivanje odnosa sa tako dinamicnom ekonomijom i zemljom je od velikog značaja za nas", istakao je potpredsednik srpske vlade na kraju posete Rusiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.