Predstavnik potrošača u EPS-u podneo ostavku: Cena struje nezakonito povećana

Izvor: JužneVesti.com, 05.Nov.2019, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnik potrošača u EPS-u podneo ostavku: Cena struje nezakonito povećana

Struja će od decembra biti skuplja oko 4 %, što je odlučeno bez pitanja onih koji je plaćaju, a predsednik Centra za zaštitu potrošača "Forum" iz Niša Jovan Jovanović naglašava da je to protivzakonito i zato je podneo ostavku u savetodavnom telu Elektroprivrede Srbije.

Građani će kao "poklon" nakon novogodišnjih praznika dobiti veće račune za struju, jer prosečno najavljeno poskupljenje oko 150 dinara treba očekivati od decembarskog računa.

Da >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je ova odluka doneta suprotno Zakonu o zaštiti potrošača - napominje Jovan Jovanović, koji je danas javno podneo ostavku na mesto člana Saveta Elektroprivrede Srbije. Ističe da je ovo telo oformljeno pre skoro dve godine, ali da dosad nije zasedalo, te da ne želi da bude odgovoran, kao jedini predstavnik potrošača, za to što je struja poskupela.

Ne želim da snosim odgovornost za ovakvu odluku, jer sam bio jedini predstavnik potrošača u tom telu i želim javno da im kažem da Zakon nije ispoštovan. To savetodavno telo postoji samo na papiru i odluka o povećanju cene električne energije doneta je bez njihovog mišljenja, što je u suprotnosti sa Članom 83. Zakona o zaštiti potrošača - napominje Jovanović.

Jovanović ističe i da razlog koji nadležni navode kao opravdanje za poskupljenje struje - da dve godine cena nije menjana - apsolutno nije tačno. Struja ponovo poskupljuje, Srbija plaća isto koliko i Francuzi; foto: JV

Da se ne ubajati cena, verovatno je cena kod nas kvarljiva roba pa da ne istekne rok. To je najveće ekonomsko opravdanje, ali u ovom slučaju ni to nije tačno, jer je u međuvremenu doneta akciza od 7,5 % i za toliko su povećane cene električne energije - napominje Jovanović.

Pobija još jedan argument onih koji su odlučili da struja opet poskupi, a koji tvrde da građani Srbije plaćaju najnižu cenu struje u Evropi. Objašnjava da ni to nije tačno, jer je neprihvatljivo da se govori o ceni električne energije, a da se ne uzme u obzir i prosečna plata građana.

To je uradio Eurostat, napravio je uporednu cenu prema kupovnoj moći građana. Prema toj analizi građani Srbije plaćaju istu cenu električne energije kao građani Francuske. Skuplja je struja kod nas nego u Švedskoj ili Finskoj. Prema tome ne možemo da kažemo da imamo najjeftiniju cenu - dodaje Jovanović.

Jovanović kaže i da je nelogično da predstavnici EPS-a, kada povećavaju cenu struje koju građani plaćaju, govore kako nemaju dovoljno novca za poslovanje, a kada podnose godišnje izveštaje kažu da su u plusu od nekoliko milijardi dinara.

Ističe i da je ovo preduzeće nešto na šta se potrošači najčešće žale Centru, ali da u našem pravnom sistemu ne postoje mere koje bi naterale EPS da poštuje zakon.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

„EPS nezakonito povećao cenu struje“

Izvor: Danas, 06.Nov.2019, 12:07

Predsednik Centra za zaštitu potrošača Forum Jovan Jovanović podneo je juče ostavku na članstvo u Savetu za zaštitu potrošača Elektroprivrede Srbije, ocenjujući da je ovo javno preduzeće prilikom donošenja poslednje odluke o poskupljanju struje prekršilo Zakon o zaštiti potrošača. Članak...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.