Održan Blic panel o energetskoj efikasnosti i pravilnom korišćenju struje

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jul.2019, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan "Blic panel" o energetskoj efikasnosti i pravilnom korišćenju struje

Stara sijalica sa užarenom niti neće se više koristiti u Srbiji od sredine sledeće godine

Panel diskusija na temu "Energetska efikasnost i pravilno korišćenje struje" održana je u organizaciji "Blica" u prostorijama medijske kuće Ringier Axel Springer.

Učesnici panela bili su Radovan Stanić, direktor za snadbevanje električnom energijom u EPS; Miloš Banjac, pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku, Sektor za energetsku efikasnost i obnovlјive izvore >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << energij;  Jovanka Atanacković, pomoćnik ministra u Ministarstvu građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukture i  Aleksandar Jovović, redovni profesor na Mašinskom fakultetu. Panel je moderirala Suzana Lakić, urednik "Blic Biznis online".

, rečeno je na Blic panelu pod nazivom "Energetska efikasnost i pravilno korišćenje struje" koji je održan danas u organizaciji dnevnog lista "Blic".

Kako je istakao pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku Miloš Banjac, nova pravila trebalo bi da zabrane korišćenje nekih od energetski neefikasnih proizvoda, a okrenuta su pre svega smanjenju njihovog uvoza.

- Sijalica sa užarenom niti troši 5 puta više energije od neonske, a čak 10 puta više od LED sijalica, tako da će ova odluka značajno uticati na energetsku efikasnost - istakao je Banjac..

- Elektroprivreda Srbije ima jasan interes da podrži energetsku efikasnost, jer smo mi glavni snabdevač i distributer električne energije u našoj zemlji, tako da nam je pouzdano snabdevanje korisnika prioritet. Takođe, potrošači mogu, kako uštedama kroz odgovornije ponašanje, tako i korišćenjem energetski efikasnijih uređaja, da smanje svoje mesečne račune za 10 do 15 odsto, pa mislim da je očigledno interes obostran - ocenio je Radovan Stanić iz EPS-a, uz napomenu da će na julskom računu za struju građani imati novi trošak u vidu takse za unapređenje energetske efikasnosti, ali da je reč o minimalnim iznosima.

- Govorimo o cifri od 0,015 dinara po kilovat-satu, što znači da će za prosečnu mesečnu potrošnju od 400 kilovata to biti uvećanje od 6 dinara - rekao je Stanić.

On je dodao da prostor za uštedu postoji, i kod domaćinstava i u industriji, a EPS je prepoznao potrebe i mogućnosti smanjenja potrošnje energije koje može ići u dva smera.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.