Izvor: RTS, 03.Sep.2020, 06:07

Menjaju se stari ormari za strujomere, ko će snositi troškove

Do kraja godine sva merna mesta za struju postaju vlasništvo Operatora distributivnog sistema "EPS Distribucije" koji će brinuti o njima. Taj proces znači i zamenu starih drvenih ormarića za brojila novim metalnim ili plastičnim. Do sada je zamenjeno 590.000 takvih mernih mesta.
Slike dotrajalih, negde i oštećenih drvenih ormarića za brojila, uskoro će biti prošlost. Operator distributivnog sistema "EPS Distribucija" sa preuzimanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mernih mesta, po utvrđenom redosledu uz zamenu ormara, zamenjivaće i stare strujomere digitalnim, instalacije i priključnu opremu.

"Preuzimanje merno razvojnih ormara se vrši na teritoriji čitave Srbije i do kraja 2020. moramo preuzeti sve merno razvodne ormare. Kada pričamo o rekonstrukciji i zameni, vršiće se zamena najugroženijih tamo gde je ugrožena bezbednost", kaže Darko Nedović, ODS "EPS Distribucija".
U Srbiji ima tri miliona i šeststo mernih mesta u kategoriji domaćinstava. Plan koji je odobrila Agencija za energetiku pokazuje da je za zemenu milion i po. Građani u tom važnom poslu ne snose nikave troškove, a korist je velika.
Dotrajalih mernih mesta ima u celoj zemlji, a najviše u Beogradu. Na Vračaru, Starom gradu i Savskom vencu neke zgrade starije su od 100 godina i često nemaju uzemljenje, pa je rizik od požara i strujnog udara veliki. Zato je zamena drvenih ormarića za strujomere jedan od najvažnih poslova i iz bezbedosnih razloga.
"Ovo je zgrada sa 20 stanova gde bi trebalo promeniti ormar, jer je u lako lošem stanju kako zbog bezbednosti tako i zbog manipulacija, odnosno krađe struje", ističe Aleksandra Blagojević, profesionalni upravnik "Životnog prostora".
Inače, na taj posao obavezuju i zakoni o energetici i stanovanju. A EPS-u su ga protekle dve decenije najviše otežavale procedure nabavke novih brojila i nerešena vlasnička prava u samim stambenim zgradama. Merna mesta neretko su se vodila i na preminule stanare.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Menjaju se stari ormari za strujomere, ko će snositi troškove

Izvor: Radio 021, 03.Sep.2020

Do kraja godine sva merna mesta za struju postaju vlasništvo Operatora distributivnog sistema "EPS Distribucije" koji će brinuti o njima. Taj proces znači i zamenu starih drvenih ormarića za brojila novim metalnim ili plastičnim. Do sada je zamenjeno 590.000 takvih mernih mesta...Operator distributivnog...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.