EPS, širenje najveće fabrike struje na Balkanu

Izvor: RTS, 22.Jul.2019, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS, širenje najveće fabrike struje na Balkanu

Stalno insistiranje MMF-a na ceni struje ne čudi jer je u Srbiji najjeftinija u Evropi. Država potencira razvoj, jer želi jaku elektroprivredu koja se širi, a u planu je i kupovina elektroprivreda iz okruženja. Da može, pokazalo je proširenje poslovanja "Elektromreže Srbije" na crnogorsko tržište koje je i zemlji i preduzeću donelo višestruku korist.
EPS je najveća fabrika struje na Balkanu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sa proizvodnim kapacitetima, snage 7.355 megavata, veći je od svih elektroprivreda zajedno sa prostora bivše SFRJ. 

Analiza Ekonomskog instituta pokazuje da eventualno širenje olakšava i činjenica što su energetski sistemi bivše Jugoslavije praktično već uvezani.
"Još 2008. godine Ekonomski institut je dao tu inicijativu oko spajanja 'Elektroprivrede Srbije' i 'Elektroprivrede Republike Srpske'. Prvo takvo preduzeće bilo bi izuzetno respektabilno na regionalnom tržištu električne energije, a sa druge strane omogućilo bi se adekvatnije upravljanje hodropotecijalom koje imamo na Drini. Mislim da bi tako napravljen sistem u drugom koraku mogao da razmatra i eventualne akvizicije ostalih eleketroprivreda u regionu", rekao je Dragan Šagovnović, generalni direktor Ekonomskog instituta u Beogradu.
Zato je važno što je EPS započeo kapitalne investicije u nove proizvodne kapacitete i što je već znatno reorganizovan.
Ali, te reforme moraju biti brže, na tome insistiraju i Međunarodni monetarni fond i Svetska banka koji prate poslovanje kompanije.
A da je širenje poslovanja dobar potez dokazuje "Elektromreža Srbije" koja od 2015. ima deset posto vlasničkog udela u crnogorskom prenosnom sistemu koji pozitivno posluje.
"Ti pozitivni rezultati naravno donose finasijsku korist i 'Elektromreži Srbije'. Međutim ono što je još značajnije jeste da ostvarujemo strategiju, a to je regionalno jačanje, učvršćivanje pozicije u regionu u prenosu električne energije", istakla je Nadica Stojanović, izvršni direktor za investicije i strategiju u EMS-u.
A na prvom mestu ta elektroenergetska dominacija obezbeđuje razvoj tržišta i trgovanje strujom na evropskom tržištu, energetsku stabilnost i mogućnost brze isporuke struja u kriznim situacijama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.