EPS ponovo pokreće MHE u Vranjskoj Banji - vodu iz jezera žele da koriste i za proizvodnju struje

Izvor: JužneVesti.com, 29.Sep.2022, 11:27

EPS ponovo pokreće MHE u Vranjskoj Banji - vodu iz jezera žele da koriste i za proizvodnju struje

Elektroprivreda Srbije vodu iz akumulacionog jezera Prvonek kod Vranjske Banje, iz koga se Vranje i okolina snabdevaju vodom, želi da koristi i za proizvodnju struje, a ideja je da ponovo stave u pogon mini-hidroelektranu koja je pre 11 godina izgrađena na brani Prvonek i prethodne 2 godine nije bila u funkciji.

Tender za usluge korišćenja raspoloživih količina vode, upravljanje i nadzor nad radom MHE Prvonek >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << EPS je raspisao danas i biće otvoren do 12. oktobra.

Kako je objašnjeno u tenderskoj dokumentaciji, Prvonek bi strujom mogao da snadbeva oko 500 domaćinstava, ali je potrebno da se obzbedi da višak vode stigne do minihidroelektrane, da se održavaju putevi i rasveta do minihidroelektrane…

Održavanje zelenog pojasa oko mašinskih zgrada, održavanje ulazne rešetke tunela na temeljnom ispustu, seizmičko osmatranje brane, održavanje sistema za osmatranje i uzbunjivanje usled rušenja brane, provera rada merača protoka manjeg i većeg agregata, dva puta dnevno - piše u tenderskoj dokumentaciji.

Ponuđač kome taj posao bude poveren je u obavezi da počne sa radovima tri dana od uvođenja u posao i da narednih godinu dana kontinuirano izvršava usluge.

U tenderskoj dokumentaciji piše da agregati u minihidroelektrani Prvonek nisu radili skoro dve godine zbog nejasno definisanog odnosa sa JP Vodovod Vranje , na čijem se zemljištu ona nalazi.

Inače, radovi na izgradnji brane počeli su još 1989. godine, a završena 2013.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.