EPS 65 milijardi daje za svoje, 98,5 milijardi dinara za tuđe plate

Izvor: B92, 20.Nov.2019, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS 65 milijardi daje za svoje, 98,5 milijardi dinara za tuđe plate

Beograd -- Prosečna mesečna neto zarada iznosila je 2018. godine u Elektroprivredi Srbije 89.600 dinara.

Zajedno s velikim brojem zaposlenih dovela je do visokih ukupnih rashoda za zarade od oko 65 milijardi, naveo je Fiskalni savet Srbije u svojoj analizi u kojoj ističe da EPS nedovoljno investira, a maksimalno zagađuje vazduh i gradjanima Srbije i zemalja u okruženju.

Zato je poslednji trenutak da se EPS reformiše i poveća svoja ulaganja u energetske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objekte i zaštitu životne sredine sa sadašnjih 350-400 miliona evra na 600 miliona evra godišnje, piše Fiskalni savet.

Savet ističe da je u toj reformi najvažnija reforma troškova radne snage – smanjenjem broja zaposlenih i strukture zarada, kojom bi se dobilo 50 miliona evra godišnje, dok je bilansno najznačajnije povećanje cene struje, koje bi na srednji rok EPS-u povećalo poslovne prihode 120-130 miliona evra godišnje, pišu Ekonomske vesti.

Na sajtu EPS-a se, medjutim, navodi da je 2018. godine EPS uplatio u budžet Republike Srbije 98,5 milijardi dinara što je 9% budžeta. Po današnjem kursu NBS, to je 838 miliona evra!

Nije da Fiskalni savet ne pominje i to. Ali samo jednom rečenicom: „Specifični problem u poslednjih nekoliko godina su značajno velike uplate EPS-a u republički budžet, iako nema dovoljno sredstava ni za sopstveno uspešno poslovanje, što je takodje praksa koju bi trebalo suzbiti“. Tačka.

Verovatno kako bi senzibilizivao javnost za željene reforme EPS-a, Fiskalni savet navodi kako je masa plata u EPS-u ravna polovini mase plata svih zdravstvenih radnika u zdravstvenom sektoru i kako je 2017. godine prosečna plata nekvalifikovanih radnika EPS-a bila 56.811 dinara što je iznad zarade nastavnika u osnovnim i srednjim školama s visokom stručnom spremom i veće od prosečne plate u Srbiji koja je te godine iznosila 49.900 dinara.

Što se toga tice, prosečna plata u javnom sektoru je konstantno 20-tak procenata iznad prosečne plate u privatnom sektoru. Da li je za to zaslužan EPS?
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.