ČEŠLJAJU EPS: Ministarstvo vodi istragu o trošenju 25 miliona evra

Izvor: Kurir, 06.Jul.2013, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČEŠLJAJU EPS: Ministarstvo vodi istragu o trošenju 25 miliona evra

Zorana Mihajlović: Ako se ispostavi da se neki savetnici nepotrebno angažuju, tražićemo odgovornost nadležnih. Obradović: Vlada je dozvolila da damo toliki novac na savetnike

BEOGRAD - Ne brinite, potrošićemo mnogo više.

„Elektroprivreda Srbije“, čiji je direktor Aleksandar Obradović, kadar Srpske napredne stranke, namerava ove godine da na konsultante potroši 25 miliona evra! Kurir je, na osnovu podataka koje je imao, napisao da je iznos >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << deset miliona evra, ali nas je EPS ispravio.

- Odlukom Vlade Srbije o polaznim osnovama za reorganizaciju, kojima je predviđeno razdvajanje delatnosti snabdevanja od distribucije, EPS mora da promeni sve poslovne procese. Zbog toga je u Godišnjem programu poslovanja EPS, koji je odobrila Vlada, predviđeno 25 miliona evra za ekspertska znanja kako bi EPS ispunio zakonske odredbe - naveo je EPS u odbrani da su u toku tenderi za konsultante vredni deset miliona evra.

To je Kurir objavio, ali u ovoj državnoj firmi i dalje ne žele da odgovore da li je opravdan ovaj trošak, odnosno kolika će biti korist od angažovanja savetnika.

Zorana Mihajlović, ministarka energetike i životne sredine, kaže da će ministarstvo proveriti da li moraju da se angažuju svi konsultanti koje je EPS planirao.

- Svakako da su neki konsultanti potrebni EPS, a da li u ovoj meri i za te poslove koji se pominju to je već za analizu. Zatražićemo dodatne provere, pa ako se ispostavi da se neki konsultanti nepotrebno angažuju, onda ćemo tražiti i odgovornost nadležnih - istakla je ona.

Slobodan Ružić, bivši zamenik ministra energetike, navodi da mu angažovanje savetnika za neke projekte izgleda logično, ali i prilično nejasno šta će EPS konsultanti za definisanje korporativne i investicione strategije i poboljšanje efikasnosti poslovanja i produktivnosti.

- „Elektroprivreda“ bi trebalo da kaže kakvi će biti efekti rada konsultanata - dodaje on.

On navodi da je mnogo važnije to što je EPS mogao da potroši nula dinara za savetovanje u vezi s restrukturiranjem, izdvajanjem delatnosti, formiranjem novih firmi, što je deo usluga koje traži na raspisanim tenderima, jer za to EU nudi novac.

Drugi potroše 120 miliona evra

U EPS se pravdaju da je u Češkoj trošak razdvajanja snabdevanja od distribucije električne energije, što je posao koji sada radi EPS, koštao više od 120 miliona evra. Ipak, oni ne objašnjavaju da li je taj novac u Češkoj potrošen samo na konsultante ili na ceo posao.

Za ovo im trebaju savetnici

- Priprema i realizacija međunarodnog tendera za izbor strateškog partnera za modernizaciju i proširenje TE-TO Novi Sad - devet miliona dinara

- Podrška timu za implementaciju projekta „Unapređenje životne sredine u JP EPS i RB Kolubara“ - 291 milion

- Razdvajanje operatora distributivnog sistema i javnog snabdevača - 280 miliona

- Formiranje i početak rada JS i jačanje funkcije direkcije za razvoj i unapređenje poslovnog sistema EPS - 50 miliona

- Definisanje korporativne i investicione strategije EPS - 287 miliona

- Poboljšanje efikasnosti poslovanja i produktivnosti EPS - 287 miliona

- Analiza položaja EPS u regionalnom tržištu el. en. JIE do 2030 - 15 miliona

- Procena vrednosti kapitala za potrebe EPS - 40 miliona dinara

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.